zondag 15 maart 2015

Het afscheid en de bedankt-koek

De bedankt koek

Afgelopen donderdag sloot ik mijn project af. Een jaar lang lief en leed, hard werken en plezier, maatschappelijke druk en een keiharde deadline.

Ik bakte een eenvoudige koek om uit te delen, die weg vlóóg, en deel het recept daarom graag met jullie. Dit recept is genoeg voor een ondiepe vorm met 22,5 cm doorsnee. Ik sneed de koek in véél kleine stukjes, de koek is machtig genoeg.

Zanddeeg

Zanddeeg: Voor het deeg verwijs ik jullie naar dit recept uit het boek "handboek kooktechnieken" van Cordon Bleu (zie foto, klikken, hopelijk net leesbaar?). Rol het deeg uit tot twee dunne lappen, de bodem iets dikker en groter dan de bovenkant.

Fruitvulling: Vermaal en meng 300 gram gedroogde en gewelde pruimen met 150 gram dadels, alles zonder pit. Geheim ingredient voor net wat extra's: een borrelglaasje oranjebitter. Een kneep citroensap kan natuurlijk ook :)

Bekleed de vorm met bakpapier of vet deze in. Leg de grootste lap deeg in de vorm en snijd de randjes aan de bovenkant netjes af. Verdeel de vulling erover, en sluit af met de kleinere lap deeg. Druk de randjes goed aan en prik met een vork her en der gaatjes door de koek.

Bak in een dik half uur in een oven van 160 graden tot het deeg gaar, een beetje bruin en hard is.

Ik mengde het zanddeeg met de hakmolen van de staafmixer, dat ging me snel! Niet te lang laten draaien, het deeg moet koel blijven om de typische zandgebakstructuur te krijgen. Ik bakte de koek de eerste tien minuten met een laagje bakbonen erop tegen opbollen, geen idee of dat ook noodzakelijk is. De laatste tien minuten heb ik de koek gekeerd om ook de bodem goed te laten garen.

Vlaggetjes maken

Ik versierde de koek met bedank-vlaggetjes, die je hier kunt downloaden en printen. Knip ze uit op de lijntjes, vouw om en niet ze vast op een cocktailprikkertje, liefst een beetje scheef voor de vrolijkheid :)

Koek 2

Eet smakelijk!

Ook ik werd bedankt, met een lief bloemetje van mijn moeder en dochter en een Chinees gelukszakje van een lieve collega.

Bloemen

Bofkont dat ik ben kwam ook dit gewonnen stofje toch nog in mijn brievenbus! Met een extra toffe lap voor het lange wachten (het pakje raakte eerst kwijt in de post). Dat was echt niet nodig geweest, maar wel heel lief KaatjeNaaisels!

Gewonnen

4 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het recept, klinkt lekker en zoiets zit nog niet in mijn bakassortiment en wat fijn dat je dat schitterende stofje alsnog kreeg en zelfs met een bonus!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ooh, ziet er leuk en lekker uit!
    Wat een goed idee om iets zelfgemaakts uit te delen, dan vergeten ze je veel minder snel en wie weet levert dan nog weer eens werk op, hahaha :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank
    Ga ik zeker maken
    Gslaagd en verantwoord recept
    gr gerwin

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank voor het recept en voor het real life proeven! Heerlijk! En wat een leuke site is dit! Geweldig!
    Miss you, groetjes Bertine

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...