woensdag 11 juli 2012

Heerlijke haverkoekjes | zonder suiker

Ons meisje krijgt zo weinig mogelijk zoetigheid en kan deze koekjes wel waarderen. Ik vind ze ook niet vies! (helaas ;) )


Hoe maak je ze?
1. Doe een flinke hand havervlokken en rozijnen in een kom met een bodem water, zodat ze goed onderstaan. Laat dit een uur weken.

2. Knijp de vlokken uit. Voeg volkorenmeel toe, rijstvlokken (deze zijn "lichter"
dus hoeven niet geweekt te worden) en nog wat gemalen kokos voor het zoete.

3. Doe er 2 of 3 eieren door, tot je een smeuig beslag hebt, niet droog, maar ook niet vloeibaar of te plakkerig.

4. Verwarm de oven voor op 150 graden.

5. Maak op een bakblik met bakpapier platte koekjes van de massa. Bijvoorbeeld met een vochtige deegroller, en je kunt eventueel mooie rondjes uitsteken met een nat kopje. Maar met de hand kan ook natuurlijk. Maak ze niet te dik.

6. Bak de koekjes in 30-45 minuten gaar en knapperig bruin. Test ze tegen het eind: de binnenkant moet warm en gaar zijn, niet meer nattig, de buitenkant lichtbruin en knapperig. Ik zet soms de oven nog even heter om de buitenkant nog even bruin te bakken.

Eet smakelijk!

5 opmerkingen:

  1. Wow, heb net gegeten maar hier loopt t water van in mn mond!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er lekker en gezond uit! Ik heb iets dergelijk sook wel gemaakt, maar dat met havermout (wel die uit de volle korrel) en dan niet voorgeweekt. En met minder ei. Die van jou zien er lekkerder uit! Ga ik proberen. XXC

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er lekker uit. Ik heb ook al eens havermoutkoekjes proberen te maken maar ze waren toch niet zo heel geslaagd.
    Ik ga dit recept zeker uitproberen, hoelang kan je ze bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maak een niet te grote portie; ze zijn de eerste drie a vier dagen wel het lekkerst. Toevoegen van een klont boter verlengt de houdbaarheid wel flink: snij die koud in hele kleine stukjes met twee messen tegen elkaar in en meng de stukjes door het deeg. Ik maakte twee varianten, die met boter was gisteren nog redelijk sappig, die zonder echt al niet meer lekker. Misschien zijn ze wel in te vriezen trouwens, ik hoor graag als iemand dat geprobeerd heeft :) Als je zelf van zoet hout moet je zeker wat suiker toevoegen trouwens ;)

      Verwijderen
  4. Gevonden!
    Bedankt voor je leuke reactie op mijn blog en voor de deze gezonde koekjes tip! Ik heb het op mijn Pinterest gezet, ga het zeker een keer uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...