woensdag 30 oktober 2013

Jurk met mouwen | patroon aanpassen

Jurk en jurk op model

Stom, stom, stom. De jurk zonder mouwen had een jurk met mouwen moeten worden. Stof genoeg, dat was het probleem niet, maar in mijn enthousiasme knipte ik voor het achterpand klakkeloos de rug van de mouwloze perenjurk na. Dat werkt natuurlijk niet: de armsgaten zijn veel te wijd.

Dit keer deed ik het dus anders.

Ik combineerde het patroon van dit mamashirt met het patroon van de perenjurk om een bovenstuk te krijgen waar wel een mouw aan past, zowel voor het voorpand als het achterpand:

Patroon tekenen voor jurk met mouwen

Bovenop ligt het basispatroon van de perenjurk, dus voor een jurk zonder mouwen. Daaronder liggen de patroondelen voor het shirt, dus met mouwen. Je ziet dat de armsgaten voor de jurk met mouwen een stuk kleiner zijn, en de neklijn van de rug een stuk hoger.

Voor het voorpand van mijn nieuwe jurk nam ik bovendien - dat zie je niet op de foto hierboven - zo'n 12 cm extra stofbreedte middenvoor onder de hals. Die breedte werkte ik weg in rimpeltjes aan de hals en aan de taillelijn. Eigenlijk net zoals bij het mamashirt, waar je de rimpeltjes goed kunt zien zitten, maar dan nog wat meer stof. Weer een manier om wat extra volume bij de borst te creëren :) Ik werkte hier nog eens uit hoe ik dat precies deed, voor wie dat ook wil doen.

Hals en taille

Het netjes vaststikken van het elastiek ging trouwens absoluut niet zonder biaisbandvoet - ik tornde eerst de hele hals al een keer los voordat ik zo slim was dit hulpmiddeltje in te zetten.

Biaisbandvoet

Dit voetje geleidt zowel het band als je stof tot onder de voet. Gelukkig heeft het voetje een breed gat voor de naald, zodat het ook met de tweelingnaald (of met een zigzagsteek) te gebruiken is :) Zo'n handig voetje hoeft helemaal niet duur te zijn.

Stiksel

Ik nam ook de mouwen van het mama-shirt, maar liet ze vanaf de elleboog wat recht uitlopen voor een wijder effect en werkte ze ook af met elastiek.

Mouw

De zoom ging natuurlijk weer soepeltjes met de tweelingnaald:

Zoom

Ik ben zo blij met dit jurkje! Als je het denkwerk eenmaal gedaan hebt, van stof kopen, tot patroon bedenken, tot bijpassend elastiek zoeken, tot uitknippen van de patroondelen, is het in elkaar zetten een fluitje van een cent ;)

Ik wil het al weken aan, sinds ik de stof in huis heb. De stof, een mooie viscose-tricot, kocht ik voor een ongelofelijke 4 euro per meter in de sale.

Stof

Stof van hier
Elastiek van hier
Biaisbandvoet van hier
Hier een tutorial om zelf zo'n wijde hals met gerimpelde stof te ontwerpen!

16 opmerkingen:

 1. Prachtig Vroon!!! Echt staat ook heel mooi! XC

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow wat mooi! Ik blijf het reuze knap vinden allemaal....:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk he dat voetje, ik zou hem niet meer kunnen missen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja die stof is tof, knap gevonden en mooi gemaakt!
  Zou de jurk ook graag dragen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fraai!
  Ik rijg het elastiekband altijd eerst vast en stik en dan (uitgerekt) vast op de hals. Dit ziet er ook handig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ow ja, ik ben een beetje van het snelle, of het luie? Dit werkt super. Uiteraard heb ik het ook uitgerekt tijdens het stikken, dat is dan extra fijn dat het voetje het band op zijn plek houdt.

   Verwijderen
 6. Erg mooi kleedje! Staat je goed & de kleuren zijn prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jemig, wat lijkt het me HEERLIJK om zo je eigen jurken te kunnen maken precies zoals je ze zelf mooi vind en die (bij je) passen! Ben jaloers hoor :) !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. mail je me je adres even? emmelluna at hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig kleedje!
  Wel handig zo'n biaisvoetje, ga ik eens opzoeken online.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...