zondag 3 november 2013

Jurk met wijde hals en poflijfje | Tutorial

Hals en taille

Als je nou ook zo'n jurk wilt, met een wijde hals en extra, gerimpelde stof in het lijfje voor een voller bovenstuk...

En je hebt een patroon van een goed passend aansluitend jurkje - of je hebt zo'n jurkje dat je kunt natekenen...

Lees dan hieronder hoe je dat kunt aanpakken :)

Eerst gaan we je voorpand van het jurkpatroon verknippen, zodat we het lijfje kunnen verbreden. Ik deed het even voor met een schaalmodelletje op papier. Je basispatroon van het voorpand van de jurk, ziet er als het goed is ongeveer zo uit (de hals is al zo diep uitgetekend als je die uiteindelijk wilt hebben):

Basispatroon

Teken het patroon af precies onder je borsten, op het smalle deel bij je ribben. Trek ook een lijn precies middendoor het patroon:

Middenlijn en borststuk afgetekend

Knip je patroon door op de borstlijn en knip het bovenstuk midden door:

Knippen

Leg de twee bovendelen een stuk uit elkaar en plak er een strook papier tussen, ongeveer volgens deze verhoudingen:

Bovenstuk verbreden

Voilá, je nieuwe patroondeel! Dat was makkelijk, toch?

Maak nu een verdeling van de hals, die je straks gaat gebruiken om de hals mooi te rimpelen.

Dit werkt als volgt: meet de halslijn van de rug (ik ga er vanuit dat deze niet diep is, en vrij vlak loopt zoals bij het voorbeeld hieronder), en verdeel deze in twee gelijke delen. De delen zijn hieronder aangegeven met een streep in het midden, en bij elk deel een cijfer "1" (onthoud de lengte van een deel, dit getal ga je straks steeds opnieuw gebruiken!):

Hals rugpand verdeeld

Pak nu je voorpand, en verdeel de halslijn hiervan ook, als volgt: vanaf de schouderlijn teken je aan beide kanten een keer dezelfde lengte af als bij het rugpand. Hier ook weer gemarkeerd met een rood streepje en een cijfer "1":

Hals voorpand verdeeld

In het midden van je voorpand (vouw het dubbel om de middenlijn te vinden), teken je nog eens een halve lengte af (dus een kwart lengte aan bijde zijden van de middenlijn). Op de foto hierboven is dat aangegeven met 2 rode streepjes en het cijfer "1/2". Je ziet dat er nu twee stukken over zijn, boven de borsten, die een stuk langer zijn dan een deel "1" (hier aan beide kanten gemarkeerd met een "?", dit omdat de lengte kan variëren).

De halslijn is nu afgetekend!

Je zult je voorpand straks echter ook op de "taillenaad" moeten rimpelen om het aan te laten sluiten bij de rok. Teken daarvoor ook strepen op de onderrand van je voorpand, recht onder de rode strepen van de halsverdeling (let op de 4 lichtblauwe strepen, de linker is niet goed zichtbaar):

Taille aan bovenpand

Pak dan het rokdeel van je voorpand, en teken de bijbehorende strepen op de taillelijn, door de middelste precies over te nemen:

Onderpand middenstrepen

en de buitenste vanaf de buitenkant over te nemen (schuif hiervoor je rokdeel naar de zijkanten van je lijfje):

Onderpand zijstrepen

Dit is het eindresultaat voor de twee patroondelen voor je voorpand:

Voorpanden samen

Tot zover het makkelijke deel, je patroon is af ;)

Knip nu je patroondelen uit de stof:
Knip eenmaal het oorspronkelijke rugpand, hieraan is dus niets gewijzigd, ik ga uit van een rugpand voor de jurk uit een geheel.
Knip eenmaal de rok van het voorpand, neem 1 cm naadwaarde boven de kniplijn van het patroon.
Knip eenmaal het verbrede lijfje van het voorpand, neem 1 cm naadwaarde onder de kniplijn van het patroon.

Neem alle tekens van de halsverdeling en de tailleverdeling hierbij over op de stof van de panden, ik doe dat zelf het liefst met een voorzichtig dwarsgestoken speld.

Voor het elastiek waarmee je de hals zal afwerken:
Tel zes-en-een-half x de lengte van de delen die je aan de hals hebt afgetekend (dus de lengte van een deel "1"), en neem hier 85% van omdat je het elastiek rekkend zal aanzetten, plus 2 cm, voor de lengte van je elastiek.

Stik de rechter schoudernaad dicht.

Zet het elastiek langs de hals, en begin met de ruglijn, vanaf de linkerschouder van de jurk.

Verdeel hiervoor eerst je elastiek ook in 6-en-een-half-gelijke delen, waarbij je de verdeling van de hals volgt zoals je die gaat stikken: eerst 1 cm voor het beginnetje, dan 2x 1 deel voor de rugzijde, 2x 1 deel voor de hals aan de voorkant, 1/2 deel voor het midden van het voorpand, 2x 1 deel voor de andere kant van de hals en 1 cm voor het eindje.

Omdat elk deel "1" van je elastiek ongeveer 85% van de lengte van één deel van de afgetekende hals is, moet je het elastiek wat uitrekken tijdens het stikken om de markeringen steeds bij elkaar te krijgen. Als je zo al stikkend en uitrekkend 3 delen hebt gehad en dus 3 spelden of markeringen bent tegengekomen, kom je bij het stuk boven de rechterborst. Je hebt hier veel meer stof dan elastiek en zult het elastiek dus veel meer moeten uitrekken tijdens het stikken om de markeringen van stof en elastiek weer op elkaar te krijgen. Middenvoor heb je weer een klein stukje, 1/2 (een half) "deel" waarbij je het elastiek gewoon weer licht rekkend vaststikt, en dan volgt weer een deel, boven de linkerborst, waar je het elastiek veel zult moeten uitrekken om de stof te rimpelen. Tot slot nog 1 deel weer licht rekkend om bij de schouder te komen.

Stik vervolgens de linker schoudernaad ook dicht met het elastiek netjes op elkaar, en je hals is dicht en ziet er hopelijk ongeveer zo uit (waarbij ik de delen nog maar eens heb aangegeven met witte strepen):

Verdeling stof

Voor de taille stik je het bovendeel op het rokdeel vast, goede kanten van de stof op elkaar, waarbij je aan begin en eind, en in het midden de stof gelijk laat lopen. Tussen de gemarkeerde stukken onder de borsten rek je het rokdeel zo uit tijdens het stikken, dat dat de markeringen precies op elkaar komen en je het bovendeel dus gerimpeld hebt aangezet, op de foto hierboven zie je de verdeling met de gele strepen aangegeven.

Nu kun je de jurk verder normaal afwerken zoals je anders ook zou doen: zet je mouwen aan of werk de mouwsgaten af zoals je wilt, sluit de zijnaden en zoom mouwen en onderkant af. Zorg dat al je stiksels rekbaar zijn.

Het lijkt me dat dit ook moet werken met katoen in plaats van tricot, neem dan biaisband van dezelfde lengte als de hals en dus niet 85% van de lengte, en rimpel de stof bij het vaststikken van de biaisband bij de stukken boven de borsten. Voor de taille rimpel je dan de stof onder de borsten, tussen de markeringen, bij het aanzetten aan het rokdeel.

Veel plezier met deze uitleg!

2 opmerkingen:

  1. Dit ga ik bij een volgende jurk proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op zoek naar variaties voor een top kwam ik hier terecht, dank je wel voor de duidelijke uitleg!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...