donderdag 24 oktober 2013

Nog meer taarten :)

Chocoladetaart

Uit de Allerhande wil ik graag nog twee succes-recepten met jullie delen!

Frambozenroomtaart

Ik maakte de "frambozen roomtaart" na, en dat was vooral een geweldig leuk experiment. Je moet voor dit recept - dat geen boter bevat - 10 minuten lang de eieren met de suiker samen kloppen terwijl je kom of pan in de stoom hangt, een soort au bain marie dus. Het is wel handig hiervoor niet je kleinste pan of kom te nemen, het mengsel wordt meer dan 2x zo groot ondertussen. Er zit ook maar een klein beetje bloem in, en het resultaat was een heerlijk sponzig, luchtig soort eierkoek-beslag, helemaal recht omhoog gerezen. Samen met de laagjes slagroom met het verse fruit een groot succes bij iedereen :)

Van de taart zelf heb ik helaas alleen deze crappy foto.

Luchtige slagroomtaart

Ik gebruikte in één laag gepureerde frambozen door de slagroom, en in de andere laag gepureerde blauwe bessen. Het bessenmengsel was erg dun en dat kookte ik dus een paar minuutjes in en liet ik afkoelen, voor ik het door de slagroom mengde.

De chocoladetaart bovenaan deze post kwam niet uit de Allerhande, maar maakte ik volgens oud familierecept. Ik probeerde hier ook het au bain marie idee op uit, maar dat werkte niet zo goed vanwege de grote hoeveelheid bloem die ik er nog doorheen moest mengen. De taart werd dus niet zo luchtig, maar rees wel veel meer gelijkmatig dan de normale vulkanische proporties. Dat kan volgend jaar nog beter ;)

Het tweede grote succes was deze taart, de limoen-merengue pie.

Lime merengue pie

Wel vrij veel werk, omdat je de limoenen moet raspen en persen. Ik gebruikte weer soja-room, en de vulling was absoluut niet gestold na 20 minuten zoals het recept zei. De taart heeft dus veel langer in de oven gestaan, en ook wat heter, en het stollen gebeurde daarna nog verder in de koelkast. Vandaar ook de wat verbrande randjes aan het deeg, die ik er later makkelijk af heb geknipt.

Limoen

Zo zag dat eruit vóór en na de merengue-bovenkant. Voor de mooie bruine randjes op de merengue kwam de crème-brûlée brander goed van pas. Ik bakte deze taart twee keer, de eerste was zo snel op...

Merengue

9 opmerkingen:

 1. Nog gefeliciteerd met je kleine meid.... tenminste ik neem aan dat de bovenste taart een verjaardagstaart van haar was? Ziet er allemaal heerlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mèn, wat ziet dat er lekker uit!! Mischien ga ik ook nog weleens een poging wagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oooooooooooooooow ik krijg trek zeg ! De laatste keer dat ik iets taarterigs heb gebakken was een grote teleurstelling. Zo een opgerolde cake... maar niks niet luchtig beslag, het was zo hard als koek. Smaakte prima hoor, maar dus niet als taart ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hahah zit ons maar lekker te maken !!!
  geloof je onmiddellijk als je zegt dat alles zo op was!!
  ziet er ook zo heerlijk uit allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik lik een beetje aan mijn scherm...:-)
  Wij hebben die taart met nutella en gebrande hazelnoten gemaakt uit dat boekje (zalig boekje trouwens!!!) Die taart was gewoon to die for!!! Moet je ook eens maken. Wel een werkje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En nu heb ik dus honger. Geweldig.

  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...