vrijdag 21 september 2012

Wat kan ik nog? | met gebroken ribben

Na longontsteking in augustus, liep ik op vakantie ongemerkt gebroken ribben op, vast tijdens een hoestbui. Wat kun je dan nog, vraag je je misschien af.

Dat valt best een beetje mee, voor wie je bezig ziet: ik ben op, kan staan, lopen, zitten, voorzichtig bukken en draaien, het lijkt heel wat. Maar het valt ook wel een beetje tegen, want tillen, dragen, liggen en gaan liggen gaan (haast) niet, en ik kan alles maar kort. Tijd dus voor een klein projectje, om te proberen wat ik nog kan.

Of eigenlijk twee kleine projectjes, 2 rokjes met vrolijke accenten, gemaakt van niet meer passende kledingstukken (foto's op "model" onderaan deze post!):



Ik ging uit van deze twee lieve maar door mijn dochter nooit gedragen kleertjes, het truitje niet vanwege te breed/korte mouwen, het jurkje niet vanwege te "lief". Het zijn wel tweedehandskleertjes (en dus ga ik recykleren!) want gekregen van andere kindjes.



Werkwijze
Voor wie het ook wil proberen, hier een uitleg. Ik vind het het handigst om er een goed passend kledingstuk naast te leggen en zo globaal de maat te nemen.


1. Knip het kledingstuk dan door zoals je het hebben wilt. Ik nam er weliswaar nieuwe boordstof en elastiek bij, dus het is niet helemaal gerecykleerd, wel had ik die al in huis en heb er dus niets speciaal voor gekocht. Nou ja, het is een begin ;)


2. Voor het spijkerrokje nam ik extra een stuk elastiek om de boord te verstevigen. En oranje boord, een kleur die in mijn ogen veel te weinig voorkomt in kinderkleding. Voor het muizenrokje nam ik een lang stuk boordstof, voor een extra brede boord die je kunt omslaan. Jawel, groen, kijk maar, de muis heeft groene laarzen aan, dus dat past prima!


3. Naai nieuwe zijnaden als dat nodig is (foto 1 hieronder, oei, wat wordt dat smal!), naai de boordstof tot een koker (goede kanten op elkaar), naai het elastiek tot een cirkel (uiteinden plat op elkaar en zigzaggen) (foto 2).


4. Vouw de koker van boordstof dubbel (goede kant buiten), en strijk deze mooi plat. Handig om de 4 "kwarten" (middenvoor, middenachter, zijkanten) van de koker aan te geven met een ingestreken vouw! (Ook hier beschreven, en te zien op foto's 2 en 3 hierboven)

5. Schuif het elastiek in de vouw van de koker, middenachter bij elkaar. Schuif vanaf de gevouwen rand de rok in de boordstof (goede kant buiten), zodat alle rafelige randen precies op elkaar liggen, en speld boord en rok bij het middenvoor-, het middenachter- en de twee zijpunten aan elkaar.

6. Stik de boord op de rok. Rek hierbij de boord zo uit, dat deze even lang wordt als de rok. Je krijgt dan een rimpeleffect van de rok, doordat de boord elastisch is.

Leuk, twee super snelle projectjes eigenlijk! Maar het viel niet mee, ik moest wel tussentijds even rusten en ronddrentelen, het zitten, bukken, trekken aan de boord was toch best belastend. Maar het resultaat viel in de smaak! En pfieuw, het paste.

8 opmerkingen:

  1. Heel leuk gedaan!
    En veel beterschap met je ribben (ik heb het ook gehad, net toen ik borstvoeding gaf aan de middelste van een half jaar, een zware baby voor mijn ribben) . ik moest een corsetje dragen en dat hielp min of meer; wel fijn dat je het positief blijft bekijken, hopelijk ben je snel weer de oude.
    Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O wat superschattig weer, t rokje EN de kleine pop!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank jullie wel! En gelukkig zegt er niemand iets over het gras, haha. Straks maar eens proberen of dat ook nog een beetje wil lukken, in kleine stukjes...

      Verwijderen
  3. Sterkte met je ribbetjes. Cute meisje cute rokje!!! XXXCaroline

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja dat is ook pas een echte portie recykleren. Oh my God gebroken ribben van een hoestbui?? Ieks, smal en iel gebouwd? Heel veel sterkte ermee en pas goed op jezelf en doe het lekker rustig aan!

    En nee niks gezien van het gras, nu wel. Maar ik hou wel van hoog gras.
    Weet je als je ergens op bezoek komt en de mensen zeggen let niet op de rommel, waar let je dan op??? Ja op de rommel! Normaal zou het je misschien helemaal niet zijn opgevallen hihi. Wij waren allemaal op het model aan het letten :).
    Bedankt nog voor je reactie en uitleg op mijn blog. Warme groetjes van Susan

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Amai wat een lang gras :-)
    Neenee, zie maar eerst dat je beter bent, dat gras kan later ook nog hoor.

    Schattige dochter en mooie recyclage-rokjes. Vooral het jeansrokje is mijn favorietje. Ik zie dat je elastiek in de boordstof hebt gebruikt, ik dacht altijd dat je boordstof kon gebruiken zonder elastiek te gebruiken. Maar ik heb de voorbije week een rokje gemaakt met enkel boordstof en het zakt toch een beetje af. Dus vanavond maar eens proberen om er een elastiek in te trekken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dank je.

      Ik gebruik niet altijd elastiek, het smalle rokje met de groene boord heeft geen elastiek en blijft wel goed zitten. Het hangt er gewoon een beetje vanaf hoe lang je boord, hoe elastisch, hoe strak gemaakt etc. Mijn eerste rokjes zakten ook af, dus nu neem ik het risico niet meer!

      Verwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...