vrijdag 27 oktober 2017

Halsbeleg met schouderopening | Het Motiflow bloesje en de afwerking

Bloesje

Ik deed mijn best een moooooooooi bloesje te naaien 😊 Dus deed ik ook mijn best op de afwerking.

Voor de hals met één open schoudernaad maakte ik een doorlopend beleg uit een heel zacht stofje. Ik tekende het beleg eenvoudig gebaseerd op mijn voor en achterpand.

Denk bij het tekenen van je panden al na over de sluiting bij de schouder. Wil je overlappende stof, voor bijvoorbeeld knoopjes, teken een extra centimeter hoogte aan beide panden langs de schoudernaad (voor een centimeter overlap). Wil je bijvoorbeeld sluiten met een lintje en een strikje, doe dit dan niet.


Voorbereiding


Panden aan elkaar

Omdat je die ene schoudernaad tóch moet sluiten, en omdat ik een luie naaister ben 😉, gebruik ik het bloesje zelf om het beleg te tekenen. Zet je panden aan één schoudernaad vast. Strijk de naad open (ai, foto niet scherp).

Natuurlijk kun je dit óók doen met je papieren patroondelen. Vouw dan de naadwaarde van één schoudernaad weg, en plak de schoudernaden van voor en achterpand aan elkaar. Teken je belegdeel over deze twee panden heen.


Tekenen


Patroonpapier

Leg een patroonpapier op je stof en teken de vorm van de hals voorzichtig na. Bepaal hoe diep je het beleg wilt hebben.

Omdat je panden al naadwaarde bevatten, hoef je dit niet extra aan te knippen bij je belegdeel. 


Naaien


Beleg afgewerkt en aangezet

Werk de onderranden van het beleg af. Zet het beleg vast rond de hals, stik eventuele lintjes mee tussen pand en beleg op de hoek van de "open" schouder.
Knip de naden in de bochten goed in, strijk de naden naar het beleg, vouw het beleg naar binnen, strijk de naden nogmaals goed plat, en stik je beleg smal door op de naadwaardes. Dit helpt je beleg netjes naar binnen te houden.

Zet nu je bloesje verder in elkaar. Werk de sluiting af met een knoopje of wat je mooi vindt. Volgende keer laat ik zien hoe je eenvoudig een onzichtbaar bloezende top maakt.

Knoopje

1 opmerking:

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...