vrijdag 3 juli 2015

Eenvoudig verstelbaar elastiek in de taille bij zij-rits | Tutorial

Nina voor banner

Omdat ik een luie naaister ben bedenk ik vaak snelle of simpele oplossingen. Zo maakte ik voor mijn dochters Nina een elastiek in de taille op een eenvoudiger manier dan die die Marte op haar site beschrijft.

Hieronder de uitleg!

Met deze uitleg krijg je eenvoudig een verstelbaar elastiek in de tailleband aan de achterkant van je kledingstuk met rits in de zijnaad. Of dit nu een Nina is of een ander kledingstuk natuurlijk! Broek of rok, voor je kind of voor jezelf. Deze uitleg is ook toepasbaar als je kledingstuk geen rits heeft trouwens, naai dan het elastiek vast op een van de zijnaden in plaats van op het ritsband.

Volg de patroonbeschrijving tot je bij de binnenste tailleband bent gekomen (het beleg van de tailleband).

Laat bij het sluiten van de zijnaad van de binnenste tailleband een opening, stik alleen de boven- en onderkant vast:

1 Zijnaad tailleband open laten

Plaats de tailleband, speld en stik bovenlangs vast (net zoals de uitleg in het patroon).

2 Plaatsen tailleband

3 Vastspelden

4 Stikken

Leg dan vóór je de zijnaad van de tailleband op de rits vastzet je elastiek op het ritsband van het achterpand (belangrijk!) en speld en stik vast:

5 Elastiek op rits leggen

8 Elastiek vastzetten

Ga door met de beschrijving volgens het patroon: vouw de tailleband dicht en stik vast dicht langs de rits (doe dit met beide uiteindes van de tailleband). Knip daarna de hoek schuin af om de band mooi te kunnen keren.

6 Tailleband dichtvouwen

7 Hoek afknippen

Vouw de tailleband dicht met het elastiek er tussen, en haal het elastiek door de opening in de zijnaad:

8 Tailleband sluiten

9 Elastiek door opening halen

Markeer de plek voor de knoop en zet deze aan (onscherpe foto, excuus). Ik doe dit vlak langs de naad, zodat je een dubbele laag stof hebt. Je kunt ook vooraf de tailleband op de juiste plek verstevigen.

12 Plek voor knoop markeren

Zoals je ziet gebruikte ik geen knoopsgatenelastiek (niet in huis) dus zette ik ook geen knoop aan ;) Ik stikte het elastiek later gewoon vast in de zijnaad, maar ik wilde het aan de buik van het meisje kunnen nameten en evt ooit nog verstellen, dus vandaar ook voor mij nuttig om de opening in de tailleband te hebben.

Sluit tenslotte de tailleband op de manier die jij mooi vindt (en zoals het patroon ook beschrijft): naar binnen omvouwen en vlak langs de rand doorstikken met een zichtbare stiksel of met de hand vastnaaien voor een onzichtbare afwerking (mooi!).

Ik pas zelf een derde methode toe: eenvoudig van buitenaf doorstikken met een "stitch in the ditch" voetje. Zo stik je precies in de vouw en is je stiksel nauwelijks zichtbaar. Aan de binnenkant vouw ik de band niet nog eens om naar binnen maar laat deze eenvoudig plat liggen voor een zachte en niet zo dikke afwerking.

10 Stitch in the ditch

11 Van binnen

Veel succes met het maken van je Nina of ander kledingstuk. Laat je het nog even weten als je deze methode ook toepast?

Een andere heel eenvoudige manier om een verstelbaar elastiek in je kledingstuk te maken vind je hier: Luiewijventailleband met knoopsgatenelastiek.

2 opmerkingen:

 1. Eenvoudig?
  Ik vind het reuze knap van je en mooi duidelijk in beeld gebracht .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja, het lijkt zo inderdaad wel ingewikkeld. Maar als je bedenkt dat je de tailleband toch moet aanzetten, is het eenvoudiger dan andere manieren waarbij je knoopsgaten moet maken bijvoorbeeld ;)

   Verwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...