woensdag 23 april 2014

Eenvoudige tas naaien | Tutorial

Tas

Ik naaide een eenvoudige tas, met wat toeters en bellen (die je ook weg kunt laten). Hieronder een uitleg!

Neem een lap stevige stof met ruim de maat die je tas moet worden: voor een tas van 30 cm hoog, 20 cm breed en 10 cm diep neem je een lap van 40 cm hoog, en 64 cm breed.

Voor de zoom: Vouw langs de bovenrand een strook van 3 cm om en strijk deze mooi plat. Stik de zoom erin, ik deed dat met 3 stiksels (voor de mooi en voor de stevigheid)

Zoom

Voor de hengsels: Vouw de lap dubbel, strijk de zij-vouw, en bepaal waar je de hengsels wilt hebben. Denk eraan dat er aan de buitenkant 7cm van de stof verdwijnt in de "diepte" van de tas, en bij de zij-vouw 5 cm. Stik de hengsels goed vast op de stof. Ik deed dat met een smalle zigzag.

Hengsels


Voor de zak (deze kun je weglaten) kijk je bij deze tutorial!

Voor de sluitstrook (deze kun je weglaten) neem je een strook stof van 9 cm hoog en 62 cm breed. Lock en vouw de korte kanten naar binnen en stik vast. Lock of zigzag een lange kant. Vouw de andere lange kant 1cm naar binnen, en dan nog eens 2 cm, en strijk dit glad. Stik vast met een (dubbel) stiksel zodat er een tunneltje ontstaat.

Strook

Speld de strook aan de binnenkant van de tas, net iets hoger dan de rand van de tas, met de goede kant tegen de binnenkant van de tas.

Strook spelden

Stik de strook vast. Ik deed dit ook weer met twee stiksels, en ik sloeg telkens de hengsels over (om geen wit stiksel over de hengsels heen te krijgen). Plak eventueel een plakbandje op je naaimachine om mooi gelijk te kunnen stikken.

Strook vaststikken

Afmaken: Dan het raarste deel: de tas dichtnaaien. Vouw de tas dicht met de goede kant buiten. Ja, buiten! Stik de naad langs de zij- en onderkant dicht, en werk de randjes af (of lock de naad). Keer de tas dan binnenste buiten, en strijk de naden goed plat en naar buiten. Stik dan nogmaals de naad, zodat je precies binnen de vorige stofranden blijft. Je hebt nu een net afgewerkte binnenkant van de tas, zonder de tas te hoeven voeren.

Tas dichtstikken

Om de tas diepte te geven vouw  je nu de punten goed plat, met de naden heel precies in het midden. Stik een driehoek, zodat je stiksel ongeveer 10 cm lang is. Je tas heeft nu zijkanten gekregen :)

Hoeken

Keer de tas. Rijg tot slot een koord of elastiek door de tunnel, met hulp van een paperclip of veiligheidsspeld. Je hebt dan dit resultaat:

Sluitstofje

De tas ging op reis, naar een jarig meisje. In de tas stopte ik textielstiften (om de tas mee in te kleuren!), naar haar idee (zeker even kijken)!

Kadootje

Stof en inpakpapier van Ikea
Hengsels: een sjorriem uit de kringloop
Binnenstof van hier

5 opmerkingen:

 1. Wow wat een toffe tas! Zal vast een heel leuk kado gevonden worden!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig zo'n sluitstrook met koord! Ga ik zeker een keer proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. die sluitstrook is super zeg! Een héél leuk presentje zo !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heee, dus daar was die goene buidelzak voor. En prachtig ingekleurd!
  Fijne dag nog
  Groetjes, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...