zaterdag 18 januari 2014

2e leven: Halterjurkje

Jurk en voorbeeld

Helemaal nog in de sfeer van mijn eigen serie recykleren-2013, nam ik de laatste weken weer van alles mee uit de kringloop. Liefst groot, en kleurig! En dan begint mijn brein te borrelen van creativiteit, al in de winkel zie ik wat het allemaal weer zou kunnen worden.

Eenmaal thuis weet ik het vaak toch niet meer zo zeker. Wat dan helpt is al mijn opties (kledingstukken, stofjes) om me heen op te stapelen, goed zichtbaar. Dan komen de (haalbare) idee├źn alsnog. Vandaag de remake van een groot damesshirt tot klein halterjurkje volgens bestaand voorbeeld :) Voor wie het leuk vindt, of zelf de stap naar recykleren nog niet heeft gemaakt, leg ik uit hoe ik zoiets aanpak!

Groot shirt en voorbeeld jurkje

Leg je voorbeeld op het stuk dat je gaat verknippen, om precies te zien hoe je het kunt aanpakken. Ik probeer zoveel mogelijk te hergebruiken: in dit geval de halsboord, en de volle breedte van de print.

Voorpand uitknippen

Voor een halterjurkje knip je de boord rondom los, en laat vooraan het voorpand aan de boord zitten. Vouw voor het symmetrisch uitknippen van je nieuwe voorpand het oude kledingstuk dubbel, met de zijnaden op elkaar in het midden. Let goed op dat je voorpand de vorm van het voorbeeld volgt.

Rug dichtmaken met smocksel

De stof was niet toereikend om rondom te komen, op de rug miste een stuk. Meet dit op, en neem een stuk stof, elastiek of in mijn geval een gesmockt stuk stof en zet het ertussen. De groene stof is van een zomers hemd van oma :)

Bandje langsstikken

Om de bovenrand van het jurkje af te werken, hergebruikte ik een boordje van het groene shirt. Ik stikte het boordje eenvoudig langs de stof, met een zigzag. Neem genoeg ruimte bij het gesmockte deel (of kies ervoor dat zonder boordje af te werken), en knip het boordje schuin af voor een mooie aansluiting op de halsboord. Met een smalle zigzagsteek zette ik het boordje vast aan de halsboord, als je dat niet doet gaat de overgang tussen de boorden zeker uitrekken en wordt lelijk.

Achterkant rok inzetten

Voor de achterrok knipte ik weer een stuk groen uit, volgens de vorm van het voorbeeldjurkje. Stik het eerst aan de rug vast, en daarna aan de zijkanten.

Strook aanzetten

Voor een wijde en gerimpelde onderste strook nam ik de volle breedte van het groene hemd en stikte dit met de zijnaden op de zijnaden van het jurkje.

Achterkant en overblijfsels

De achterkant van het nieuwe halterjurkje, en de resten stof ernaast! Weer een kledingstuk een nieuwe toekomst gegeven, een klein meisje een dansjurk en mijzelf een leuke middag ;)


Collage

5 opmerkingen:

 1. Wat heb je dat leuk gedaan zeg en goed uitgelegd...super dat recykleren!! Grtzz..Maddy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow wat leuk weer zeg! En kleintje zo lekker aan t dansen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje! Ik dacht de rechterjurkje nieuw was! Heb je mooi vermaakt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een gaaf project en wat is het leuk geworden! Heel mooi, dat effect van die oversized-print op het jurkje.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...