maandag 8 juli 2013

Groot onderhoud aan de Singer 538

Singer 538
Foto van hier.

Mijn naaimachine is van geboortejaar 1974, bijna even oud als ik. Ik erfde haar van een lieve en beetje excentrieke buurvrouw van mijn oma, die dingen in mij zag die er later pas uit zouden komen :) Eergisteren braken ineens al mijn draden, en pakte alleen de linker naaldpositie nog goed. Ik besloot dat het tijd was voor groot onderhoud en schroefde haar open.

Toen ik de bodem eraf haalde trof ik dit aan: veel grauw vilt en veel gebroken naalden:

Onder de klep

Dit haalde ik uit het spoelhuis, onderdelen en weer veel stof en naaldpunten:

Onderdelen

Ik was onder de indruk van mijn machientje: kijk eens, alles glimt nog, dit was vóór het schoonmaken:

Onder de naald

Voor de volledigheid haalde ik de bodem van het motorhuis er ook uit, maar onnodig, geen stof of vuil te zien (op de achtergrond zie je wel de grote spoel van de electromotor):

Motorhuis

Nadat ik alles had gepoetst en weer in elkaar gezet en ingevet, liep ze weer als een trein, heerlijk. Alleen die draden, die bleven... :( (Hier lees je hoe ik het uiteindelijk kon oplossen.) Toch was ik blij dat haar eens goed onder handen had genomen, in elk geval voor het eerst sinds ik haar bezit.

Wat had ik hierbij nodig?

Gereedschap

- Schroevendraaiers in verschillende maten voor het openmaken.
- Stofzuiger en pincet voor het ergste stof.
- Doekje met wat water, alleen voor de kunststof behuizing.
- Tandenborstel, keukenpapier, wattenstaafjes en wasbenzine in een afsluitbaar bakje voor het schoonmaken van alle onderdelen en bewegende delen.
- Schuurpapier voor het weghalen van wat beschadigingen aan een plaatje dicht bij de draad en naald; ik dacht dat dit misschien de boosdoener zou zijn!
- Naaimachine-olie en vaseline van hier, voor het invetten van alle metalen, bewegende delen (de olie) en de kunststof tandwielen (de vaseline).

Wat ik al in huis had, en dankbaar gebruikte, was de technische handleiding van de machine. Ooit gedownload, ik kan nu niet meer vinden waar vandaan, maar wie weet laat ik die nog eens zien, zo mooi.

4 opmerkingen:

 1. spannend, zo'n 'oudje' demonteren :)
  hopelijk komt dat met die gebroken draden ook terug in orde!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He ja, lastig, gebroken draden, en zo ineens. Heeft mijn machine ook last van, en van lussen boven en onder, wat ik ook doe aan draadspanning regel boven en onder. Laat weten als je hebt gevonden waar die gebroken draden door komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Amai, die machine heeft al goed dienst gedaan dan. :-)
  Mijn grootmoeder had haar machine ook meegegeven, maar dat kon alleen zigzag stikken!!!
  Toch maar eentje aangeschaft dus.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. goh dat moet ik onthouden, als de mijne het niet meer doet kom ik bij jou langs

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...