donderdag 13 juni 2013

Als je plantjes er zo uit gaan zien | Slakkenstrijd

Aangevreten plantje

Als je plantjes er zo uit gaan zien, is het tijd voor actie: slakken vangen!

Benodigdheden:
Tools

Vorige jaren deed ik dit gewoon met mijn blote handen, maar eigenlijk griezelde ik ervan. Nu gebruik ik dus een bak of emmertje, een grote lepel en natuurlijk een goede zaklamp. Een hoofdlampje vind ik zelf super omdat je je handen vrij hebt.

Ik heb veel geleerd over slakken ondertussen, misschien kun je er je voordeel mee doen:
- Slakken zijn actief in het donker. Als het regent komen ze ook wel eerder in actie. De beste tijd voor de slakkenjacht is hier vlak voordat ik zelf naar bed ga.
- Slakken zijn dom of territoriaal. Als er een plantje begint te kwijnen tussen allemaal gezonde plantjes in, dikke kans dat het slakkenvraat is! Ze komen gewoon steeds terug naar het zelfde plantje, tot deze op is. Gelijk actie nemen dus nu ze je andere plantjes nog niet hebben gezien.

In het midden

- Slakken houden van lichte, zachte, geurende plantjes. Sla, basilicum, dille, japanse peterselie zijn hier favoriet.

Vraat 2

- Slakken houden niet van ruwe, stekelige, droge oppervlaktes. Maak daar gebruik van bij het plannen van je tuin. Wij hebben een opzet met bakstenen plantenbakken rondom. Dit heeft nog meer voordelen dan alleen als hindernis voor slakken. (Als je hier meer over wilt weten, laat gerust van je horen!)

Bakstenen

- Ik plantte dit jaar voor het eerst minder lekkere gewassen rond mijn kostbare sla, zoals rucola (smaakt te sterk) en raapstelen (harig en ruw). Ik lust ze wel, maar de slakken niet, en ik denk echt dat het werkt, ik heb nog steeds nauwelijks slakken op mijn sla.

Natuurlijke barrieres

- Slakken zitten overal, kijk dus niet alleen op de grond, maar juist ook (boven-)in de planten. Ze maken ook geluid, sissend en piepend, je kunt ze daarmee ook opsporen. Heb je een struik of boompje vlak bij je kwetsbare planten, kijk dan ook zeker overdag eens daar, sommige exemplaren slapen graag hoog en droog.

Als je alle slakken hebt weggehaald, zul je een paar dagen geen tot nauwelijks slakken aantreffen als je op jacht gaat! Het duurt even voordat weer nieuwe exemplaren je plantjes hebben ontdekt. Zodra je weer tekenen van vraat ziet (gaten, slijmsporen, onduidelijk kwijnende plantjes) moet je weer op pad.

Verbaas je niet als dit het resultaat is op je eerste avond:

Oogst

PS: ik zet de slakken uit in de gemeentetuin, ver van andermans tuintjes en waar genoeg groen voor ze is. En vogels, want die houden dan weer van slakken.

19 opmerkingen:

  1. of een klein bakje met een bodempje bruin biert in. Daar zijn die gluiperds dol op en dat kan je later gewoon in de groenbak kieperen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik weet dat dat werkt, maar ik vind het zooo zielig, EN zooo vies! Maar ieder zijn ding natuurlijk :)

      Verwijderen
    2. Helpikhebeentuin13 juni 2013 om 23:48

      Ik heb ooit in t stuk gemeentegrond dat we als buurt een tijd hebben mogen gebruiken een groententuintje gehad waar we ook last van slakken hadden. Bekertjes met bier ingegraven, met als resultaat ENORM veel slakken, alle bakjes zaten avond aan avond tjokvol. Toen bedachten we dat we waarschijnlijk alle slakken uit de verre omtrek aan t lokken waren met ons bier en zijn er maar mee opgehouden....

      Verwijderen
    3. Wij hebben, sinds buurman geen kippen meer houdt, enorm veel slakken in de groententuin. Die doen zich voornamelijk te goed aan mijn kleine courgetteplantjes : één na één verdwijnen mijn planten door slakken. Ik heb alles al geprobeerd om de slakken op afstand te houden. Bakjes ingraven met bier gaf geen resultaat aangezien de poes van de buren het bier uit de bakjes oplikte. Daar zijn we dan maar mee gestopt aangezien ik niet wou dat die poes (dure birmees) één of andere keer in een zatte bui onder een auto terecht zou komen. Slakkenkorrels leg ik niet omwille van (alweer) de poes van de buren en de kleinkinderen. Ik heb rond mijn plantjes een muurtje gebouwd met bakstenen maar dat houdt de slijmballen niet tegen : ze kruipen er gewoon over om aan de plant te raken. Koffiegruis heb ik ook al gestrooid maar tevergeefs : de slakken kruipen er gewoon over. Mijn laatste 'barrière' heb ik gemaakt met verbrokkelde eierschaal en ik heb de indruk dat het toch wel 'iets' uitmaakt.Alle familieleden 'sparen' hun eierschalen nu voor mij. De meest effectieve methode is bij regenweer en vanaf valavond de wacht te houden en de slakken op heterdaad te betrappen. Alle slakken plet ik onder de zool van mijn rubberen laarzen. 'k Weet het niet diervriendelijk maar 't is de enige manier om de slakkeninvasie een beetje tegen te gaan....liesbet

      Verwijderen
    4. helpikhebeentuin17 juni 2013 om 23:29

      Het eerste jaar dat ik courgetteplanten in mn tuintje had groeiden ze geweldig, en leverden vele mooie grote cougettes op. Geweldig! Een grillpan aangeschaft om heerlijke gegrillde plakken courgette te maken, mmm. Verheugde me het volgend jaar op een nieuw courgetteoogst maar.... inmiddels waren de buurtslakken op de hoogte van de locatie en kwamen en masse de courgetteplanten bestormen en soldaat maken... NIETS bleef er over, ze doken de grond in om de laatste restjes van de kleine arme courgetteworteltjes op te eten. heb t, heel laf, maar opgegeven, kweek nu sla in potten op pootjes.

      Verwijderen
  2. Die griezels eten mijn hosta's altijd op. Goed idee!! ga ik uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dinah, hosta's zijn erom gekend dat ze slakken aantrekken. Wij hadden er vroeger ook en hebben die allemaal weggedaan net omwille van het feit dat het echte slakkenmagneten waren liesbet

      Verwijderen
  3. iek! je hebt een helebooel gevangen!
    Gelukkig heb een klein tuintje alhoewel ik zag laatst een slijmspoor:-S

    BeantwoordenVerwijderen
  4. oww ik heb jaren op slakken gejaagd.. maar het hielp niks.. want dit zijn allemaal huisjesslakken en die zie je.. maar naaktslakken zitten in de grond.. die zie je niet!
    ik zie wel wat ze overlaten voor me! ahahha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha. Maar als ze gaan eten komen ze er wel uit hoor! Kijk maar goed in de emmer, brrr, genoeg grote dikke (en kleine dunne) naaktslakken ook gevangen ;)

      Verwijderen
    2. En o ja, die huisjesslakken graven zich ook graag in! Gek he. Maar let dus op grote gaten naast je plantjes: verdacht.

      Verwijderen
  5. Hé, bedankt voor de slakkentips!! Heb er ook last van, alhoewel vogels in de tuin!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb jaren terug ook veel last gehad van slakken. Mijn kinderen heb ik toen aan het slakkenvangen gezet. Ik beloofde ze 1 cent per slak. In 10 minuten, 's morgens voor schooltijd, hadden ze 200 slakken gevangen in een tuintje van 2,5 x 5 meter. Daarna was het aantal goed in de hand te houden door af en toe ze weg te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. helpikhebeentuin14 juni 2013 om 20:07

      Wow, Wilma!! 200 slakken in 10 minuten, en het kostte je maar 2 gulden/euro, koopje! Maar wat een enorme hoeveelheid, misschien zat er een slakkenfokkerij voor jij er woonde? :)

      Verwijderen
    2. Ze deden het wel met z'n vieren denk ik. Precies weet ik het niet meer, we hebben 6 kinderen, maar ik denk dat er een paar toen nog te klein waren. Het was nog in de guldentijd, dus inderdaad, maar 2 gulden.

      Verwijderen
  7. Hahaha, wat een verhaal. En die huisjesslakken kun je toch wel met je handen pakken?
    Je bent wel lief voor ze.
    Succes met de strijd.
    En als antwoord op je vraag op mijn blog: de lupines groeien hier gewoon in het wild. Ik wil ze graag in mijn tuin, maar daar staan ze nog niet. In het najaar maar wat zaadjes plukken en strooien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jawel, maar als je er zo'n 10 tegelijk wilt meenemen kruipen ze toch langzaam je trui in ;) Bah...

      Verwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...