vrijdag 12 april 2013

Zweden in je tuin | Zelf zandbakdeksel maken

Zandbakdeksel

Na al die fleurige rokjes was het hier dringend tijd voor iets technisch, of ik zou MultiVroon niet zijn :D Ik maakte eindelijk het deksel voor de zandbak die ooit onze tuin zal sieren. Het werd een deksel in 2 delen met scharnieren, dat je met haakjes en ogen rechtop vast kunt zetten tegen de schuur.

Nodig: voldoende hout, rvs-scharnieren, rvs schroeven, en gereedschap dat je zoal gebruikt om af te tekenen, te zagen en schroeven. De boor bleek niet nodig, het hout was zacht genoeg om zo in te schroeven.

Benodigheden

1. Ik gebruikte geimpregneerde FSC tuinplanken (Zweeds rabat) van de doehetzelf en zaagde ze op de juiste lengte: de breedte van het deksel.

2. Meet van je scharnier na hoe breed de pen en de draaiende delen samen zijn; oftewel hoeveel afstand er tussen de plaatjes zit. Hier was dat 1 cm:

Scharnier nameten

Ik legde alle planken netjes over elkaar heen, maar kwam 2 cm lengte van het deksel te kort. Daarvoor nam ik nog een los latje tuinhout dat ik had liggen (links op de foto, deze moest nog op lengte worden gezaagd) en zette deze langs de voorkant vast.

Deksel in wording

3. Meet hoelang de dwarsplanken moeten zijn om per deel van de deksel de planken stevig aan vast te schroeven (zie de duimstok op bovenstaande foto). Zaag de dwarsplankjes. Mijn deksel was ongeveer 1 meter breed, daarvoor gebruikte ik 2 dwarsplankjes aan de uiteinden. Als je deksel breder is, kun je beter meer dwarsplankjes gebruiken.

4. Leg de planken langs elkaar, en leg de dwarsplankjes over de planken heen waar je ze wilt gaan vastzetten. Aan de kanten waar straks de scharnieren komen, dat is dus middenop het deksel, laat je precies de halve scharnierbreedte open op elk dekseldeel. In het midden van de foto, naast waar het meisje haar vingertje in het rondslingerende scharnier probeert te steken, zie je precies een spleet tussen de twee dwarsplanken van 1 cm breed waar het ronde deel van het scharnier tussen kan vallen.

5. Druk alles goed vast en netjes tegen elkaar en schroef de dwarsplankjes erop.
Op de foto hieronder links kun je goed zien hoe de plankjes mooi "in" elkaar vallen. De vlakke kant, waar het dwarsplankje op is geschroefd, wordt straks de onderkant van het deksel. Aan de bovenkant (foto rechts) ziet dat er zo uit: het hout valt steeds een klein stukje over elkaar. Hierdoor loopt straks de regen makkelijker van het deksel af, als het deksel schuin komt te liggen.

Dekseldelen vastschroeven

En: oeps! Je ziet daar op de rechterfoto als je goed kijkt een schroef door het hout steken: denk aan de dunne kant van de plankjes en dat daar je schroeven niet te ver door schieten.

Vastschroeven

Zorg dat je elke plank goed vastzet door meerdere schroeven te gebruiken en deze te verdelen over de breedtes van de planken. Let ook op dat er aan de kant waar straks het scharnier komt, voldoende ruimte is voor de schroeven van het scharnier.

6. Voor extra bescherming kun je het hout nog verven. Ik heb het deksel 3x geverfd met deze heerlijke Zweedse verf, gemengd met wat extra zwart van hier. De verf is zo heerlijk, omdat het heel makkelijk smeert, een beetje stof of ruw hout geen probleem is, je niet hoeft te schuren, het snel droogt, afijn, zo draai je je hand niet om voor een verfklusje buiten :)

Fijne verf en extra kleur

Het deksel is lichtgrijs geworden, passend bij het wit en donkerder grijs dat we al eerder gebruikten in de tuin. Ik ben zo blij met alle grijstinten in de tuin! Het staat verzorgd, geeft echt "kleur" al is het geen echte kleur en gaat ook daardoor toch niet vervelen. En ook belangrijk: het geeft echt een mooie achtergrond voor het "groen" in de tuin.

Verven

7. Schroef de scharnieren vast.

Scharnieren vastschroeven

Leg de twee delen van de deksel strak tegen elkaar. Als het goed is is er precies ruimte voor je scharnier tussen de twee dwarsplankjes:

Scharnier erop

Helaas, ik moet jullie wel teleurstellen op dit punt, de bak zelf is nog niet af dus het deksel is ook nog niet echt in gebruik genomen. En ook de haakjes en oogjes houden jullie nog van mij te goed. Hopelijk duurt dat niet tot oktober afmaakmaand 2013.

9 opmerkingen:

 1. Lijkt erg op onze deksel alleen hebben wij ook de zijkanten dicht gemaakt tegen de katten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig! Zou deze kier al te groot zijn denk je? Ventilatie is ook belangrijk hoor ik...

   Verwijderen
 2. Ha wat fijn, wat zal de kleine blij zijn met de zandbak!!! En OmaZandbakZeur ook! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handige Hariette zeg! :) Leuk dat je dat allemaal zelf doet! Nu nog de zandbak zelf en mooi weer om hem te kunnen gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zondag wordt het lekker weer, misschien dan de rest afmaken? ;) Kleine poezen passen door die kier heen denk ik... maar komen er wel katten in jullie tuin? de hekken zijn zo hoog..
  Goed om weer iets technisch te zien en niet alleen maar die prachtige kleren! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een echte handige harry :-)
  De kleur vind ik trouwens super, mss nog een idee voor ons tuinhuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik werk op een kinderopvang, en we willen graag zelf een zandbak voor de peuters maken. Nu hadden we wel een mooie uitleg gevonden voor een zandbak, maar dat zat geen deksel bij. Deze ziet er wel mooi uit, hopen dat wij hem net zo mooi kunnen maken. Ik ben benieuwd!

  Lara | www.knusthuys.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai, leuk plan!

  Even een update, de kier was zo idd te groot voor katten. We zetten er nu nog een extra losse steen langs en dan blijft het zand wel schoon :) Het deksel is misschien ook niet sterk genoeg voor springende peuters... misschien iets om over na te denken voor jullie ;) Iets stevigers zoals steigerhout werkt dan misschien beter, maar ja, dat overlapt natuurlijk weer niet. Ik vond dat ook een lastige puzzel!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...