woensdag 17 oktober 2012

Old school kasten | Deurenproject

Bij onze mooie nieuwe kamerdeuren staken de oude kasten nogal bleekjes af. Het vervangen van ook alle kastdeuren vonden we te begrotelijk worden, ze konden alleen niet zo blijven als ze waren, een deurklink op een kast vind ik raar. 

Ik wilde "old school", kastdeuren met een sleutel in een sleutelgat, punt. Daar was ook nog een praktische reden voor, sommige deuren kwamen met de klinken met elkaar in de knoop bij het opendoen, niet handig.
Dus verving ik de klinken door sloten met sleutels. Hieronder lees je mijn ervaring en aanpak.Werkwijze:
1. Demonteer van elke deur die je wilt aanpakken alle onderdelen van het slot: klink, afdekplaatjes, en het slot dat binnenin de deur zit.


2. Plamuur de gaten in de deur dicht. Zorg voor de grotere gaten dat je deze aan de achterzijde afdicht voor je gaat plamuren. Dat kan met schilderstape dat je in de slotruimte plakt, of met een aantal lagen krant, die je over het slot vouwt, terwijl je het slot weer terug in de deur plaatst. Maak ook alles grondig stof- en vetvrij.Doe de eerste laag niet al te zorgvuldig, je zult zeker 2 of 3 maal moeten plamuren voor het netjes is. Voor en na elke laag; schuren en schoonmaken.


Hou het sleutelgat natuurlijk open, ook aan de binnenkant van de kast, sleutels hebben de neiging om door het slot heen te steken en je zou je slot niet meer open krijgen als er aan de achterkant van het slot onvoldoende ruimte is.

Als er geen sleutelgat aanwezig was in de deur, boor je dit uit, op de juiste plaats.


Een complicatie vond ik bij een deur waar enorme sleutelgaten in zaten, doordat er een cilinderslot in had gezeten. Dichtplamuren en daarna een sleutelgat uitboren werkte niet, alles liet los. Ik figuurzaagde daarom een sluitstukje uit dun mdf dat ik nog in huis had, waarmee ik het sleutelgat verkleinde. Dit lijmde ik in het gat, ietsje dieper dan de voorzijde. Uiteindelijk werkte ik het ook weer af met een dun laagje plamuur.

3. Verf de deur in de gewenste kleur, zodat je reparaties niet meer zichtbaar zijn. Hiervoor uiteraard eerst alles opschuren en stof- en vetvrij maken

4. Plaats het slot terug. Als je slot alleen een klink en geen sleutel/slot had, zul je een nieuw slot moeten kopen met een sleutel en liefst zonder mogelijkheid van een klink.Als je slot beide had, klink èn sleutelgat, en je wilt je slot hergebruiken, zul je de schoot moeten verwijderen, zodat de deur niet zomaar in het slot kan vallen en je de deur vervolgens niet meer openkrijgt (want je hebt geen klink meer in de deur...). Dit kun je eenvoudig doen als je het slot openschroeft. Plak daarna wel de opening van de schoot dicht, bijv met schilderstape of iets stevigers. Je kijkt hier tegenaan als de deur openstaat.


Klaar! Oogt een stuk beter vind ik!


BNNM: Uiteraard kochten we dus geen nieuwe deuren voor deze klus ;) Ook heb ik een pakketje oude klushandschoenen gebruikt toen mijn verf-huishoud-handschoenen kapot bleken!


OAM!

2 opmerkingen:

  1. Je gaat nog steeds lekker door. Je lijstje word al kleiner:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. helpikhebeentuin17 oktober 2012 om 16:41

    Hiervoor geldt maar 1 woord: WOW!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...