zondag 5 augustus 2012

Eenvoudig rokje | patroon en uitleg

In een verloren uurtje maakte ik een rokje met leuke paddenstoelen en vrolijke muizen voor mijn schatje. Misschien meer voor de herfst, maar ze vond hem nu ook al leuk ;)

Het stofje is van hier. Vanwege de print was ik al een paar dagen aan het bedenken wat voor patroon ik zou gebruiken, alle schuine lijnen in de stof leken me lelijk namelijk. Het werd uiteindelijk "gewoon" een soort koker zodat alle paddenstoelen mooi rechtop zijn blijven staan. 

Hieronder een uitleg (maat 86-92, maar eenvoudig aan te passen naar de maten van je meisje). Het rokje is zeer eenvoudig te maken, maar in kleine letters heb ik steeds wat extra uitleg geplaatst waarmee je het mooier kunt maken of met extra handigheidjes.

1. Neem een strook katoen van 75 cm breed en 25 cm hoog.
Een strook boordstof van 46 cm breed en 8 cm hoog.
Een taille-elastiek van 46 cm breed en 3 cm hoog.


Als je het rokje in een andere maat wilt maken, neem dan als stofbreedte de onderkant van een bestaand rokje dat niet te wijd is maar wel goed past plus 2 cm naadwaarde. Neem voor de hoogte van de stof op van je kindje, van onder de tailleband tot iets boven de knie, plus 3 cm naadwaarde. Neem voor de breedte van de boord en het elastiek de maat van de tailleband van een goed passend elastisch rokje of broek plus 2 cm naadwaarde. Deze boord moet natuurlijk niet te los komen te zitten, het rokje moet wel blijven hangen. Pas eventueel op je kindje voor het vaststikken. De hoogte van de boord en het elastiek blijven 8 cm en 3 cm.

2. Naai de katoen tot een koker door de twee korte kanten aan elkaar te stikken (met de goede kanten op elkaar). Let op of je het patroon mooi kunt laten doorlopen, de koker mag best een klein beetje breder of smaller uitvallen (niet teveel natuurlijk). 


Een handige truc hiervoor vind ik om de stof ongeveer goed op elkaar te stikken maar iets te "wijd" en dan de naad voor je te leggen met de print naar je toe. Je ziet dan links en rechts van de naad een klein stukje print dubbel. Schuif vervolgens met één kant van de stof over de naad heen tot de print precies doorloopt, en maak met het strijkijzer een scherpe vouw precies waar de overgang zou moeten komen. Doordat je de stof al op elkaar hebt gestikt, hoef je maar een kant te "merken", de stof zal namelijk niet gaan schuiven ondertussen.
Dan neem je de naad opnieuw onder de machine, en stik je deze nog een keer door, met je naald nu precies in de gemaakte vouw. Klaar!

3. Naai de boordstof ook tot een koker door de korte kanten met de goede zijden op elkaar te naaien. Geef een klein knipje in de gemaakte naad precies halverwege, zodat je de naad halverwege de andere kant op kunt vouwen en het dikke stiksel niet dubbel komt te liggen. Vouw dan de strook in de lengte dubbel met de goede kanten buiten, en strijk een mooie vouw in de bovenkant van de boord. Strijk ook de gemaakte naad netjes glad. 

Bij het strijken van de boord kun je eenvoudig de middenvoor- en zijkanten aangeven door vouwen in de stof te strijken, door de gevouwen en gestreken boord "slim" dubbel voor je neer te leggen: met de middenachternaad aan één kant strijk je aan de andere kant een plooi precies middenvoor, en met de middennaden precies in het midden strijk je aan beide kanten de zijnaden erin. Dit is handig voor later, als je de boord aan de stof gaat zetten. Dit kun je natuurlijk ook met de koker katoen doen!

4. Naai het elastiek tot een koker door de uiteinden over elkaar te leggen en deze met een zigzagsteek vast te stikken. Schuif het elastiek over de hele lengte netjes in de dubbelgevouwen boord, schuif aan tot de bovenvouw van de boord zodat je het elastiek straks niet mee vast stikt.

5. Markeer zowel op de boord als op de stof (zie eventueel de tip hierboven) middenvoor en de zijkanten precies in het midden (middenachter is gemarkeerd door de naad). Leg de boord op de goede kant van de stof, begin middenachter, en stik rondom aan elkaar. Rek de boord bij het stikken steeds zo uit dat de gemarkeerde punten op boord en katoen precies op elkaar komen. Hierbij ontstaat het rimpeleffect van het rokje. Let op dat je het elastiek niet vaststikt maar dat dit "los" in de boord blijft zitten. Stik als je wilt een labeltje mee ;)

6. Strijk de onderkant van het rokje netjes om waar je de zoom wilt hebben en stik de zoom vast. Ik werkte de stof eerst af met een lockstiksel en naaide de zoom vervolgens vast met de tweelingnaald.


Voor het omstrijken van de naad is het handig het rokje binnenstebuiten voor je neer te leggen. Ik vind het mooi om rekening te houden met het "figuur" van mijn meisje, de (luier-)billen zijn natuurlijk wat boller dan de voorkant. Ik doe dat eerst (stap 5) door bij het vastzetten van de boord iets meer naadwaarde te nemen aan de voorkant, dan komt de stof wat hoger. Bij het omstrijken van de zoom zorg ik ook weer dat de voorkant iets hoger komt te liggen dan de achterkant (eerste foto).  Controleer ook eenvoudig of de zijkanten links en rechts even lang worden, en of de zijkant niet hoger komt dan de voorkant of lager dan de achterkant (foto's 2 en 3.)
Ik vind het pofferige effect erg eigenwijs bij onze slanke den, als je meisje steviger is werkt dit model minder goed denk ik. Meisje wilde gisteren niet poseren voor mama en rende alleen maar weg, ook hier al te zien ;), ook weigerde ze haar legging, tja, dus geen beeld van voren en let maar niet op de hoge sokjes met die blote pootjes erboven...6 opmerkingen:

 1. Prachtig!
  Dit ga ik zeker ook eens maken, ziet er niet al te moeilijk uit :-)
  Nu nog een mooi stofje ervoor zoeken, dat wordt moeilijker nadat ik dit prachtige stofje heb gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, jullie allebei :) Ja leuk he, was er ook erg blij mee en het was ook nog eens niet duur.

   Verwijderen
 2. Nou, leuk en lief zeg! En ze trekt m zelf al zo goed aan, dat handige troeltje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. schattig stofje en wow wat netjes het patroon door laten lopen!! Mooi detail!
  Ach en extra eigenwijs die sokjes eronder ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai!
  Wat een schattig rokje!! (En een schattig meisje)
  Groetjes, Miek

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...