maandag 25 juni 2012

Ieniemienie poppenkleertjes | met patroontjes

Of mijn vriendin die ver weg woont en binnenkort even terug is nog iets nodig had voor haar dochter, vroeg ik. Jawel, poppenkleertjes. Het leek me best een leuk projectje, tot ik eens goed naar de doorgegeven maten keek. Petieterig klein zijn ze. Ze, jawel, het zijn twee popjes, een jongetje en een meisje. En ze heeft er nog helemaal geen kleertjes voor! Het moest wel zomers natuurlijk, op hun eiland waait altijd een zwoel warm windje ;) En het moest eenvoudig open en dicht kunnen, want over het hoofdje gaat niet, de hoofdjes zijn in verhouding groot.

Ik bedacht dus kleertjes met zo weinig mogelijk naden, want het moest met de hand worden genaaid. De patroontjes (zie de nummers) vind je onderaan. De stof is vooral tricot, dat rafelt niet en scheelt dus heel een heleboel afwerking.

1 en 2: Van dezelfde stof naaide ik een hemdje en een shirtje, die zowel voor het jongetje als het meisje kunnen. Ze worden met een drukknoopje gesloten. De stof is keerbaar, kijk maar naar de structuurtjes in de stof, op de foto's. Ik knipte dit hemdje en shirtje zo uit één stuk dat alleen de zijnaadjes genaaid hoefden te worden (en de mouwnaden een klein stukje). De mouwen van het shirtje worden voor het jongetje omgevouwen tot een korte mouwen overhemdje, voor het meisje zijn het wijd uitlopende driekwart mouwen.3. Dan zijn er nog twee haltertopjes die helemaal niet genaaid hoefden te worden, maar straks alleen maar omgeknoopt.


4. Een pofbroekje en een lange broek met omslag. Werkwijze: vouw de twee zijkanten naar het midden, en knip de beennaad in het doorlopende pand. Naai dan de middenvoornaad en de beide beennaadjes. Voor de pofbroek naai je zoompjes in de taille en onderaan de pijpen waar je een stukje elastiek door haalt. Voor de broek met omslag heb ik in de taille een stukje elastiek iets uitgerekt op de stof genaaid.
 
 
5. De hotpants of bermuda volgt een ander patroontje dan de twee lange broeken. Naai de twee pandjes op elkaar: de middenvoornaden op elkaar, en de middenachternaden ook. Dan de binnenbeennaden van elke pijp dichtnaaien. Maak bovenin een zoompje en haal er een stukje elastiek door.


Misschien volgt er nog een wikkelrokje (6), als ik nog even de tijd vind om het lintje aan het lapje te naaien. (Het hangt al wel klaar aan de waslijn op de foto bovenaan, helemaal rechts.)

7. Voor het meisje naaide ik een jurkje volgens dit patroon. 2 driehoekjes van stof en een lintje erdoor. Dit stofje moest wel omgezoomd worden, dat deed ik met de overlock en een smalle steek. Dan maar in een bijpassende kleur voor een leuk accentje.De patroontjes vind je hieronder. Maten heb ik er niet bijgezet, naar mijn ervaring hebben alle poppen weer andere maten. Onhandig, en daarom zijn er natuurlijk ook zo weinig poppenkleertjes te vinden. Mijn advies: gebruik dit ter inspiratie, teken de patroontjes van je keuze na, en pas daarbij de breedte en lengte aan aan je pop. (Wel even meten dus).


Penlijnen zijn kniplijnen. Gearceerde stukken moeten verwijderd worden. Oranje stippelijnen zijn vouwlijnen. Gekringelde penlijnen zijn de genaaide stukken. 

 Onderaan deze post vind je een reactie op de gekregen kleertjes!

7 opmerkingen:

 1. Denk dat dat meisje er wel blij mee moet zijn! Klinkt trouwens heel wat beter dan hier.... altijd een warm zwoel windje....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hartstikke leuk! Ga je voor je eigen dochter nog poppenkleertjes maken die op haar eigen kleren lijken? Lijkt me ook heel tof voor haar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Euhm, ik denk dat de (enorme) pop hier gewoon iets krijgt waar zij is uitgegroeid!

   Verwijderen
 3. Ik heb gekeken!!! Oooooohhhh wat leuk, Mare zal thrilled zijn.
  Wat leuk van je echt super. Leuke blog ook!
  Heeel erg bedankt alvast joh, het leukste kado echt.
  XXXC

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk gedaan! Ik denk dat diegene waarvoor je ze gemaakt hebt er heel blij mee is!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...