dinsdag 29 mei 2012

Supersnelle zomerslaapzak (30 min)



De warmte van afgelopen dagen vroeg om een noodmaatregel: een super koele slaapzak, gemaakt in een handomdraai. 


Hier de werkwijze
1.  Neem een oud laken of dekbedovertrek (of andere zachte stof natuurlijk) van dunne, koele katoen. Het moet wel (nog) stevig zijn, kindjes bewegen in hun slaapzak tenslotte en je wilt geen gescheurd exemplaar.

2. Neem een goed passende slaapzak en houd die erbij. Knip een stuk stof uit op de juiste maat, en leg neer en vouw dubbel zoals links op het plaatje. Maak eventueel van de gelegenheid gebruik om het wat te verlengen (kindjes groeien!).
 

3. Knip het patroon nu uit volgens de maat en vorm van de huidige slaapzak. Knip voor een goede pasvorm een iets toelopende zak vanaf het midden omhoog, ronde armsgaten, schuine schouderstukken en ronde en schuine hals kantjes.

4. Zigzag of lock de middenvoorkanten waar de rits komt, om af te werken. Vouw de slaapzak dan met de goede kanten naar binnen en stik of lock de rest van de voornaad onder de rits aan elkaar, net zoals de ondernaad met afgeronden hoeken, en de zijnaden waar de zak iets toeloopt.

5. Zet de rits in. Ik deed dit heel grof met de hand en een rijgdraad, ik had alleen een zwarte lange rits in huis en hoop die nog eens te vervangen voor een kleurige ;) Ik vouwde zelfs de afgewerkte stofkanten niet naar binnen bij het aanzetten van de rits, gepriegel, geen tijd voor. Als je een deelbare rits hebt, zet de deelbare onderkant bovenaan. Ik had geen deelbare, die zit er dus gewoon "rechtop" in.

Afwerken van hals en armsgaten hoeft ook niet. Het duurt een hele tijd voor de stof echt gaat rafelen, en dit is gewoon het lichtste, koelste en zachtste aan het huidje! Wellicht zet ik er ooit een zacht bandje langs. Als je bang bent voor rafelen is alleen omlocken van de rand natuurlijk snel gedaan.

 

PS Heb je iets gehad aan dit bericht? Laat een reactie achter! 

7 opmerkingen:

  1. Handig! Mocht ik de give away winnen, hahahaaa;-) Kleine man hier géén slaapzak gehad maar grote hydrofielluier over hem heen en dus vrij bloot liggen in de praktijk; niet ideaal. De dunste Hema-zak is toch best warm...
    lfs. J.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha tuurlijk, bij deze, omdat je al zo'n toffe broek hebt, zelfs DE toffe broek, krijg jij een zak als je wint ;) En ben ik snel klaar :P

      Verwijderen
  2. erg gaaf en lekker simpel en bere snel.... alleen niet afwerken, dat moet ik dan echt leren.... te precies daarvoor

    Enneh give away?????

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hmmm wat een idee.... heb zelfs geloof ik nog het zelfde laken liggen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij bent snel :) Dit was een tweepersoonsdekbedovertrek geloof ik.

      Verwijderen
  4. Ik heb deze vorige week voor mijn dochtertje gemaakt, dankzij de super uitleg. Met dit weer echt ideaal. Bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank, ik ga hem ook maken. ik vind de eenvoudige slaapzakken ook te warm en een laken trapt mijn kleine man van zich af (4,5 mnd) Tip! Afwerken met een biasband.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...