woensdag 2 mei 2012

Soepel t-shirtje | met uitleg

Mijn eerste echte tricotprojectje! Spannend. Uiteraard las ik eerst deze tutorial door, en nog eens. En toen nog eens. Toen pakte ik een proefstofje (maar toch wel een mooie, alleen proef omdat ik er 3 meter van heb liggen). Dit was het resultaat:



Ik vertel jullie graag iets over het maakproces, ter lering ende vermaak ;) Ik gebruikte het patroon van een Duns t-shirtjurkje dat goed past. (Later vertel ik graag nog iets over het maken van een patroon geïnspireerd op een bestaand kledingstuk!). De stof kwam van de markt, en ik naaide vooral met de lockmachine. Omdat mijn meisje tenslotte een meisje is, en dit stofje heel soepel, besloot ik het mij makkelijk te maken en te rolzomen ipv omzomen of omboorden. Ik vind het leuk om de locknaden in een bijpassende of juist contrastkleur te maken, dus koop hiervoor vaak goedkoper garen op de markt, gewone klosjes en geen speciale (grote) lockklossen. Ik wilde ook iets met tweelingnaalden uitproberen, maar die kon ik steeds nergens vinden, dus dan maar gewoon.

Hoe pak je zoiets nou aan?
Stap 1: Knip de patroondelen uit de stof. Knip hierbij rondom een kleine cm extra aan voor de naden. Hier dus een voorpand, achterpand, twee mouwen en een lange rechte strook voor langs de hals. Markeer het middelbovenpunt van de mouwen met een klein knipje. Ik wist niet zeker of mijn stiksels wel soepel genoeg zouden zijn, dus ik besloot tot een sluiting op een van de schouders. Als je dat ook wilt doen, laat dan een stukje extra stof aan een kant van voor- en achterpand zitten bij de schouder.

2. Stik de schoudernaad of naden vast, met de goede zijden van de stof op elkaar. Ik maak met een nieuw stofje altijd een proefje van de naad, zowel bij vaststikken als bij rolzomen. Handig om dan de stand van je lockapparaat even op te schrijven, zodat je deze weer snel kunt instellen bij de volgende naad.


Als je een sluitinkje wilt maken, betekent dit dat je één schouder gewoon vaststikt en voor de sluiting aan de andere schouder als volgt te werk gaat: zoom beide schouderranden. Leg beide panden netjes op elkaar, goede kant buiten, met de schouders en oksels precies op elkaar (a). Sla de te lange stukjes met de zoom naar binnen toe om, zodat je twee flapjes krijgt (b). Leg de flapjes dan zo over elkaar dat ze samen net zo hoog zijn als waar de schoudernaad moet komen en dus gelijk aan de al gestikte schouder. Zet de flapjes aan elkaar vast met een speld (c). Nu zitten de panden voorlopig aan elkaar en kun je de mouw eraan stikken alsof de schouder al was vastgestikt. Bij het aanzetten van de mouw komen de flapjes dan aan de buitenkant aan elkaar vast te zitten.



3. Stik dan de mouwen aan voor- en achterpand vast, goede zijden van de stof op elkaar. Let hierbij op, dat je de stof goed verdeelt: het eerste stuk gezien vanaf de zijnaad van wat het shirtje moet worden, stik je met de stof van pand en mouw gewoon netjes op elkaar zoals het ligt (a). Het middenbovenstuk van de mouw heeft altijd iets meer stof dan de panden (b). Zorg dus hier dat je het pand een beetje uitrekt zodat mouw en pand gelijk uitkomen (c). Let ook op dat het middenpunt van de mouw precies op de schoudernaad valt. Het laatste stukje stik je dan weer gewoon netjes op elkaar zoals het ligt. Op een vast patroon staat meestal aangegeven in welke delen de mouw verdeeld moet worden. Ik heb hier zelf bepaald tot waar dat punt was en dat gemarkeerd met een speld.



4. Maak de rolzoom aan de mouwen. Het is handig om dit eerst te doen (voordat de mouwen zijn dichtgestikt), omdat je zo'n klein tunneltje lastig nog kunt zomen.



5. Stik daarna van beide mouwen + panden de hele zijnaad dicht, vanaf de rolzoom aan de mouw, via de oksel tot onderaan het pand. Zorg dat je de zoompjes heel netjes op elkaar legt bij het vastzetten, een verschilletje valt nl. op. Zet vooraf ook goed de oksel af met een speld, zodat de naden elkaar daar mooi kruisen en alles recht op elkaar komt.

6. Voorzie de onderkant van een rolzoom.

Op dit punt kwam ik erachter dat mijn shirtje te kort was! Oeps, helemaal niet goed bedacht hoe lang het moest worden, mijn patroon was tenslotte een jurkje. Ter plekke besloot ik er dan maar een ruche onder te maken:


Twee stukjes stof, geknipt volgens het patroon, zijnaden, rolzoom, bovenzoom, het lastige was het netjes vaststikken aan het shirtje. Zet het ruche op de juiste hoogte vast met een speld aan weerszijden. Hoe dichter de naad bij de rolzoom van het bovenste deel ligt, hoe minder het opvalt. Zet de stikmachine op een redelijk lange (3,5) steek, en een hele lichte zigzag. Zo heeft het stiksel toch iets rekbaarheid.

7. Je bent al bijna klaar nu :)Je hoeft alleen de halsboord nog maar. Maar dat is dan ook het pièce de résistance...  Strijk de reep stof goed plat, evt met wat stoom. Deze dunne tricot rolt zich erg op, dat maakt het stikken lastig. Zet de reep rondom aan de goede kant op de halsrand, belangrijk, rek hierbij de reep iets uit! Dit doe je om te zorgen dat de halsboord straks mooi plat komt te liggen (en dit heb ik dus nog niet genoeg gedaan, zie de foto's)

Vouw dan de reep naar de goede kant en strijk alles weer goed plat: eerst de boord rechtop. Vouw dan de boord naar binnen met overal de juiste breedte, en strijk nogmaals de vouw erin. Let er ook goed op dat de binnenkant goed plat wordt en niet teveel krult.

Naai nu met de goede kanten op elkaar de twee uiteindes van de halsboord, zo dat je alvast een mooi recht eindje maakt. Vouw dan de boord weer naar buiten.

Het mooiste is het dan als je de reep stof ook weer naar binnenvouwt en dan vaststikt. Tricot rafelt echter niet tot nauwelijks, en het was zo'n gepriegel, dat ik de binnenkant gewoon los heb laten hangen. Als hulpje kun je nu de stof met kleine stukjes plakband vastzetten aan de binnenkant van het shirtje, je hebt er dan tijdens het stikken geen omkijken naar:


Stik dan vanaf de goede kant precies in de naad de halsboord nogmaals vast. Hij zit nu van buiten en van binnen vast.

Bij mij zag de boord er toen als volgt uit en ik schrok me rot:
Gooi je werkstuk niet gelijk gefrustreerd weg als dat jou ook gebeurt, goed natmaken en laten drogen en het trok een heel stuk bij.

8. Maak voor de sluiting een of twee knoopsgaten en zet knoopjes aan.



9. Werk alle losse draadjes netjes weg. Met lockdraden gaat dat het best door ze met behulp van een grote naald in een naastgelegen naad te schuiven. Als je bij een rolzoom niet precies bij de zijnaad bent gestopt kun je de draad met moeite ook wel in de rolzoom krijgen. Een heel klein stukje is genoeg. Knip het losse einde af, trek even aan de naad zodat de eindjes draad iets terugkruipen en je ziet er niets meer van.


Klaar!!

Hang dan het truitje aan een hangertje klaar in de kamer, om er buiten leuke foto's van te maken. Ik durf namelijk niet altijd op medewerking van het model te hopen. Ze zag het truitje echter de volgende dag vanaf ver al hangen en riep: mooowieeee!!!! Rende erop af en zei Mij, mij! Aantrekken en poseren was dit keer dus geen probleem ;)

PS Heb je iets gehad aan dit bericht? Laat een reactie achter!

1 opmerking:

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...