vrijdag 13 april 2012

Vakantievestjes | pop en schatje

Na mijn inspanningen voor het kaboutertruitje, nam ik voor het volgende product pennen 10 en dik draad mee. Wel weer in roze uiteraard ;) Hoewel het schatje nog klein is, duurde het toch even voor haar nieuwe vest klaar was. Op verzoek breide ik toen eerst dit poppenvestje:


Dankzij deze en deze uitleg, die ik vond bij haar, kan ik eindelijk mooie naden maken in breiwerk. Zo eenvoudig, en zo logisch ook eigenlijk! 

(In de linkerfoto: zoek de zijnaad onder de mouw... In de rechterfoto, zie, hoe netjes de mouw erin zit.)

Tip: bij een elastisch breiwerk zoals dit, zorg dat je na het aantrekken van de draad bij het vastzetten, het breiwerk goed alle kanten op uitrekt. Hiermee rek je de naad wat op en zorg je dat het voldoende elastisch blijft. De mouwinzetten in het poppenvestje zijn nl een beetje strak geworden. 

Het poppenvestje breide ik zo dat er geen schoudernaad is, het loopt in zijn geheel door vanaf onderaan het achterpand, naar boven, steken eenvoudig afkanten voor de hals, en dan direct door naar het voorpand (in twee delen), waar je de steken weer opzet voor de halsopeningen aan de voorpanden.

Toen had ik ook wel zin het vest voor het andere popje af te maken. Ze wilde zelfs lief poseren, en je kunt ook nog zien dat ze er ook goed in kan bewegen:

(Het is wel te groot, tja, ik durf nog niet zo goed op maat te breien omdat het wel eens lang kan duren bij mij. En ik kan het, ondanks proeflapje, toch ook nooit zo goed inschatten en neem het dan maar iets groter. En pluiswol is niet geschikt voor zo'n klein schatje bleek snel, ze wil alleen maar aan de pluizen trekken. En er ging gelijk yoghurt overheen. O ja, er moeten nog knopen aan. Maar nu zijn we weer thuis en moeten er weer andere dingen gebeuren. Nou ja, gelukkig kan ze het over een hele tijd ook nog aan.)

Ach, al met al is het altijd bevredigend een project af te ronden. En het patroon beviel me zodanig, dat ik misschien voor mijzelf ook nog wel aan de slag ga! Vooral de rechte mouwen vond ik elegant, al zie je dat niet op de foto's doordat ze zijn omgeslagen. 

De werkwijze?
1. Alles is gewoon recht, afgekeken van een favoriet vestje hier in huis dat helaas niet meer past. Dus brei naar de gewenste maat rechthoekjes voor de mouwen.

2. Voor het pand zet ik de volledige omtrek in een keer op, dus voor beide voorpanden en het achterpand, plus 2 cm voor de overslag aan de voorkant. Zo heb je geen zijnaden, wel schoudernaden. Maak een proeflapje om te zien hoe breed je steken zijn en meet een goed passende trui of vest voor de gewenste omvang.

3. Ik brei dan vanaf onder (voor dit vest zonder boordsteek), en in alle naalden recht zodat grove ribbels ontstaan (en een heel elastisch breiwerk) tot onderaan waar ik de mouwinzet wil hebben. Dan splits ik het werk in 3 delen, die ik afzonderlijk afbrei. Verdeel hiervoor de totale omtrek (dus - de 2 cm) in 4-en, 1 deel voor elk voorpand en 2 delen voor het gezamenlijke rugpand. Splits het werk als volgt: 1cm + 1 deel wordt het eerste voorpand + overslagje, 2 delen worden samen het rugpand, en 1 deel + 1 cm wordt het andere voorpand + onderslagje. Zo ontstaan dus de mouwsgaten als rechte "spleten" tussen de panden. (Wie volgt het nog? Misschien plaats ik nog een tekening!)

4. Alleen de halsafwerking is dan rond, met een tekeningetje en een boel uitgeprobeer is het mooi geworden. Neem een goed passende shirtje om te zien hoe groot de halsopening moet zijn en hoeveel cm (en dus hoeveel steken) je moet overhouden voor de schoudernaad.
Voor de voorpanden dan vanaf de gewenste hoogte steken afkanten vanaf de halszijde. Bedenk ook of je nog een boord wilt breien in de hals, dan moet je natuurlijk eerder beginnen met steken afkanten. Eerst meer, dan steeds minder voor een mooie ronding, ik gebruikte: 3-2-1-1-1-0-1 steken afkanten, steeds in de "heengaande" naald gezien vanaf de hals. In de teruggaande naald gewoon breien zoals het zich voordoet. Om beide zijden gelijk te krijgen is het dan wel nodig het andere pand, dat tijdelijk was geparkeerd, eerst een keer over te zetten op de andere pen, zodat je vanaf de andere kant begint te breien. En je moet dan wel steeds in averecht breien.

5. Voor de rug idem, steken afkanten voor de hals, en dan nog een paar naalden twee of 1 steek afhalen voor een ronding. Het andere deel omgekeerd en averecht breien voor een gespiegeld resultaat.

6. Tot slot natuurlijk alles aan elkaar zetten met nette naden. Als je nog een halsboordje wilt breien hiervoor weer steken opzetten in de afgekante steken.

2 opmerkingen:

 1. Lief zeg!!! En mooi gebreid! Brei je ook voor andere volwassenen? Nieuwe carriere?

  M.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Euhm, in mijn dromen natuurlijk wel, maar de tijd ontbreekt!

   Verwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...