donderdag 27 februari 2014
Recept voor groentenlasagne
Ooit maakte ik dit regelmatig, maar ik was het helemaal kwijt, gelukkig heb ik het weer opnieuw uitgevonden, en ik maak het graag als we een extra eter aan tafel hebben. Het kost best wat tijd, maar je kunt het als je wilt al eerder maken en/of ondertussen iets anders doen.
Nodig voor 3 a 4 eters:
2 blikken tomaten op sap
paar zongedroogde tomaten (optioneel)
ui, knoflook
Italiaanse kruiden
Olie, margarine of boter
1/2 doosje champignons
1/2 courgette (liefs op kamertemperatuur, dat gaart sneller)
5 tomaten
lasagnebladen, ik neem groene
geraspte kaas
paneermeel
Voor de saus:
Snijd de ui grof en de knoflook fijn, fruit ze in een behoorlijk laagje olie, samen met wat verse tijm en saliebladeren en eventueel de gedroogde tomaten, in stukjes. Bak 10 minuten zachtjes door.
Voeg de tomaten op sap toe, een klont margarine of boter, en voldoende oregano en basilicum (droge). Evt een half glas rode wijn. Laat de saus minstens een half uur afgedekt zachtjes pruttelen. Natuurlijk kun je deze stap overslaan, maar dit is de "slow cooking"-component waar het extra lekker van wordt! Vis dan de tijmstokjes en saliebladeren eruit en pureer de saus grof. Laat staan tot gebruik.
Trouwens, gebruiken jullie in de keuken ook een handig bakje voor al je afval tussendoor? Ideaal, zo ben je veel sneller klaar met opruimen na het koken!
In de ovenschaal:
Smeer met een opscheplepel een dun laagje saus over de bodem. Leg een laag lasagnebladeren in de saus, en schep er weer een dun laagje saus over. Strooi de gesneden champignons erover en verdeel ze netjes (dus niet zoals op de foto).
Schep er nog wat saus over, en een laag lasagnebladen. Druk alles nu goed aan, zodat het wat compacter wordt en de saus overal goed de bladen raakt.
Dan weer wat saus, en de plakken courgette. Snijd deze niet te dik, dan garen ze niet snel genoeg. Tot slot weer wat saus om alles goed te vullen.
Sluit af met de derde laag lasagnebladen, duw weer even aan en wiebel er wat mee, en dan het laatste laagje saus. Bak 25 minuten in een oven van 160 graden, afgedekt met aluminiumfolie. Laat eventueel staan tot etenstijd.
Afmaken:
Sluit af met een laag plakken tomaat, en bak nog eens 10 minuten in de oven op ongeveer 180 graden, nu niet afgedekt. Strooi de kaas en wat paneermeel erover en schuif nog zo'n 5 a 10 minuten in de oven, tot alles goed warm is, en de kaas lekker gesmolten en een beetje bruin en knapperig.
Eet smakelijk!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Het was heerlijk!! :-)
BeantwoordenVerwijderenHaha, dank je :)
Verwijderennou, dat klinkt goed hoor! Ik pin 'm even van je :-)
BeantwoordenVerwijderenHé, toeval of niet, ben net zelf Italiaanse lasagne aan het maken uit de Allerhande ;-) Zit nu een half uurtje achter de computer, want ook hier moet de saus koken! Jouw variant heeft heel wat meer groente, dus ik ga deze variant zeker een keer maken. Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenNom nom! Het ziet er lekker uit. Ik eet bijna nooit groente lasagne, ik mis altijd de vlees, hahaha.
BeantwoordenVerwijderen