maandag 3 februari 2014

Pruimenbroodje zonder kneden

Pruimenbroodje

Sinds ik gestopt ben met het eten van suiker ben ik een stuk vaker in de keuken te vinden. Noodgedwongen, maar het is ook wel heel lekker om meer zelfgemaakte dingen te eten!

Zo vond ik dit eenvoudige pruimenbroodje. Ik veranderde het recept wel een beetje omdat er voor mij geen toegevoegde suikers of zoetstoffen in hoeven.

Rustig laten wellen

Laat:
200 gram pruimen en
50 gram kokosrasp wellen in
3,5 deciliter hete thee, tot het koud is. Ik liet het trouwens wel 2 of 3 uur staan, omdat ik tussendoor weg moest.

Voeg:
350 gram volkorenmeel (ongeveer) toe tot je een stevig, beetje taai beslag hebt. Roeren met een vork is genoeg, je hoeft niet te kneden.
2 eetlepels yoghurt, en zeef er als laatste
15 gram bakpoeder door. Dit gaat gelijk rijzen dus zorg ervoor dat je er nu niet teveel meer mee doet.

Cakevorm met pruimenbroodjes

Verwarm de oven op 160 graden, doe het beslag in een ingevette of beklede bakvorm en strijk met een spatel en wat water de bovenkant mooi glad. Met deze hoeveelheid had ik genoeg voor anderhalve cakevorm, ik denk dat een dun broodje makkelijker goed gaar bakt.

Bak het brood in ongeveer 1,15 uur gaar en lichtbruin. Als het te snel bruin wordt, dek de vorm een deel van de baktijd af met aluminiumfolie. Na het bakken even inpakken in de folie en laten rusten, daarna bewaren in plastic. De volgende dag is het nog lekkerder. Eet het zo, met wat boter of een plakje kaas. Mmm!

Je kunt ook variëren met het recept, en bijvoorbeeld 2 bananen door het deeg prakken en/of de kokos weglaten.

Mmmm

EDIT: ik heb het recept nog iets aangepast aan mijn laatste bevindingen :)

11 opmerkingen:

  1. Klinkt als een lekker, zwaar brood of niet? Ik zou ook wat minder suiker moeten eten.
    Dit recept kan ik maken hè hihi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit kun je zeeeeker maken! Het is wel zwaar/stevig, niet te dikke plakken snijden, en lekker van smullen :)

      Verwijderen
  2. Deze ga ik zeker een keer maken, lijkt me heerlijk! Ik pin 'm even om niet te vergeten. Is dat ok?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ' m vandaag gemaakt. Echt een heerlijk brood, ga 'm zeker vaker maken! Ik heb wel een beetje zout toegevoegd en voor de helft volkorenmeel en de andere helft volkoren speltbloem gebruikt. Toen werd het beslag wel erg droog, ik denk door de volkoren speltmeel en heb ik er nog een beetje karnemelk doorheen geroerd om het beslag wat smeuiger te maken.
      Bedankt voor het delen van dit recept!
      Groetjrs, Janina

      Verwijderen
    2. Leuk om te horen! Karnemelk is sowieso een goed idee, omdat schijnbaar het zepige smaakje van bakpoeder helpt voorkomen - net als andere zurige ingredienten.

      Verwijderen
  3. Ideale recept voor mij! Soms heb ik echt geen zin in deegvingers:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het brood vandaag weer een keer gebakken, mét jouw laatste bevindingen. Smaakt weer heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...