maandag 22 juli 2013

Tropische verrassing | Cirkelrimpelrokjes

Rokjes uitgespreid

Op een winderige frisse dag tekende ik weer eens wat rokjes. 2 cirkelrokjes, met verschillende maten, één voor mijn meisje van bijna drie en één voor een meisje van zes, dat heel ver weg woont.

Patroon tekenen

Met mijn universele rokpatroon gaat dat super makkelijk als je de bilomvang en de gewenste lengte weet :)

Patronen cirkelrokjes

Ik naaide de rokjes tijdens de zomerse retraite met mijn meisje thuis, maar wilde ze pas laten zien met foto's op model.

Rokje

Zo'n cirkelrok met een elastische boord is eigenlijk méér dan een volledige cirkel, door het rimpeleffect in de taille. Dat maakt dat je er super mee kunt draaien, vooral onder een palmboom op een ver tropisch eiland:

Zwieren en zwaaien

Onze achtertuin doet momenteel niet onder voor dat eiland trouwens, met deze bloemen en natuurlijk de temperatuur:

Bloem earl greykruid

Stenzo stof van hier, ik kocht er een heel eind van. Je zag deze stof hier al eerder en er zal nog wel meer volgen :)
Elastiek van hier.

12 opmerkingen:

 1. Heel erg bedankt voor het heerlijke rokje!! Ze is er erg blij mee. Jammer dat ze niet samen hebben kunnen poseren... Onze tuin is trouwens superdroog, bij 35 graden. Bij ons is de "zomer" altijd droog en de (maar pietsje minder warme) winter de regentijd. Jouw tuin is prachtig!
  XXC

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig zwierig! Als het meer dan een volledige cirkel is, gebruik je waarschijnlijk zijnaden? Dan leg je je universele rokjespatroon op de stofvouw en dan tweemaal?
  Ik heb ook een 'mal' gemaakt, maar snap het nog niet zo goed... Moet er gewoon eens aan beginnen denk ik :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is feitelijk precies een cirkel, alleen door de elastische band wordt hij nog "verkleind" in de taille.

   Heb jij mijn mal gemaakt bedoel je? Wat leuk om te horen, stel gerust je vragen, misschien kan ik je helpen!

   Verwijderen
  2. Ja, je universele rokjespatroon - mal dus hé :)
   Ik ga er gewoon eens aan beginnen en als ik dan vragen heb, laat ik het weten!
   Ik ben gewoon ook niet zo wiskundig aangelegd vrees ik, dus je stap van 1/6 cirkelrok is 2/3 van een 1/4 cirkel kan ik wel vatten (na heel lang nadenken en tekenen), maar zou ik zelf noooooooooooooooooooit kunnen bedenken... :) Hoe bereken je zoiets?

   Verwijderen
  3. Ah, ja, dat is ook best abstract idd ;) Ten eerste zie ik dat gewoon voor me, als taartpunten. Dan zie ik een cirkel verdeeld in kwarten, één zo'n kwart is dus mijn mal. En als ik dan 1/6 van de hele cirkel wil hebben, zie ik voor me dat ik dan 2/3 van de mal moet gebruiken. Ik zie dus voor me dat dat dan even groot zal zijn als 1/6 van de hele cirkel.

   Maar je kunt ook met breuken rekenen idd. Hier kun je het invullen: als je 2/3 * 1/4 invult, zie je dat er 1/6 uitkomt. Hoe je het ook zelf kunt uitrekenen wordt hier uitgelegd.'

   Ik denk dat je dat misschien niet hoeft te snappen of kunnen nadoen om met de mal te werken. Je kunt natuurlijk ook meer op je gevoel bepalen hoeveel stof je wilt hebben. Voor een a-lijn heb je genoeg aan een deel van de mal per pand, ik denk zo'n beetje de halve mal. Voor een klokkend rokje liefst toch wel de hele breedte van de mal per pand, en voor een cirkelrok heb je dus 4 maal de mal nodig. Kijk van een afstandje naar je mal om te zien hoe je uit wilt komen, en reken dan met de taillemaat en roklengte uit waar je moet tekenen...

   (Ik zou wel eens werk willen maken van een goede handleiding bij de mal. Wie weet!)

   Verwijderen
 3. Wauw mooi!!

  Hoeveel stofbreedte heb je ongeveer gebruikt voor het 6 jarige rokje? Dochter zou zo'n zwierig rokje ook wel zien zitten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het niet meer precies, dit was van een stuk stof dat ik al eerder gebruikte, dus ik moest het ertussen passen. Wat ik wel weet is dat ik een helft recht heb geplaatst, en de andere helft schuin ernaast. Met deze print maakt dat niet uit. Je zou ook beide helften schuin kunnen plaatsen, als dat beter uit komt. Kwestie van patroon uittekenen en passen en meten denk ik. Maar met 1x de breedte van 1.40 m en dan de rokhoogte kom je niet uit.

   Verwijderen
 4. Enig! Leuk idee, 2 unieke EN identieke (raar maar kan toch) rokjes aan weerszijden van de wereld! Ik vind t kleine gerimpelde (of hoe noem je dat) randje van de rokband ook zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijke rokjes om te zien en natuurlijk ook om te dragen. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...