vrijdag 31 mei 2013

Electra verplaatsen

Pot verplaatsen

Ik kocht nieuwe kasten voor op zolder (daarover later meer). Maar, achter die kast zou een dubbele lichtschakelaar verdwijnen. Heel onhandig, zoveel lichtpunten zijn er niet in de zolderkamer.

Ik overwoog verschillende oplossingen: draadloos schakelen bijvoorbeeld. Handig, maar prijzig, en het zat me niet lekker dat je dan puur om te schakelen wat extra stroom verbruikt. De schakelaars afschaffen en de lampen gaan bedienen met een knop aan de lampen zelf: makkelijk te realiseren met een schakelaartje in het snoer of aan de lamp, maar je zou dan bij binnenkomst in de kamer niet direct een lamp aan kunnen doen, niet ideaal. Dan overwoog ik met wat hak en breekwerk de schakelaars door te breken naar de achterkant van dezelfde muur, en en in de hal te plaatsen. Veel werk, maar vooral lelijk; want in de hal zouden dan scheef naast en boven elkaar twee verschillende schakelpunten komen te zitten.

Uiteindelijk wees mijn zusje mij erop dat er naast de kasten nog een strookje muur over zou blijven. Dus verplaatste ik de schakelaars gewoon 10 cm naar rechts. Hoe? Dat zie je hier. Als je zoiets nou nooit zelf zou ondernemen helpt dit je misschien over de streep ;)

Wat heb je nodig?

Nodig

Electrabuis en een electradoos met deksel, detecteerschroevendraaier, tangen, boor met gatenzaag, hamer en beitel, vulmiddel en plamuurmes.

1. Gat maken

Uitzagen en uithakken

Boor met de gatenzaag een gat op de juiste plek (naast de oude schakelaar dus in ons geval). Let hierbij natuurlijk heel goed op dat je geen andere buizen of draden raakt. Hak het gat open met een beitel. Zorg dat je de achterkant van het gat goed vlak maakt zodat de electradoos er straks precies in past.

2. Verbinding maken

Verbinding uitboren en hakken

Boor en hak het verbindingsbuisje tussen de twee dozen uit. Vaak zal de afstand tussen de oude en nieuwe plaats van je electradoos te groot zijn om het op deze manier aan te pakken, en zul je een sleuf moeten uitfrezen of uithakken. Ik hoefde maar een paar centimeter te overbruggen. Hierna kun je (voorlopig) puinruimen.

3. Buis en doos plaatsen

Buisje en pot plaatsen

Zaag een stukje electrabuis af op de juiste lengte. Maak wat vulmiddel aan, breng het aan in het uitgehakte buisje en achterin het ronde gat. Plaats het buisje en de doos, en druk stevig aan. Laat drogen.

4. Electra verplaatsen.

Electra verplaatsen

Zorg dat de stroom is uitgeschakeld. Haal een voor een de draden los van de schakelaar, wurm ze door het buisje en sluit ze weer aan (zo hoef je niet te onthouden welke draad waar zat). Als je afstand te groot is, of je draden te kort, zul je de draden in de oude doos met een lasdop moeten verbinden aan een nieuw stuk draad om de afstand te overbruggen. Als er bochten in de verbindingsbuis zitten heb je een trekdraad nodig. Als alles vast zit, kun je de oude doos afsluiten met het dekseltje.

5. Afwerken.

Afgewerkt

Nu kun je alles netjes wegsmeren met het vulmiddel. Ik had er meerdere keren voor nodig om het netjes te krijgen, en besloot uiteindelijk dat ik naast de doos Roodband nog een tube kant en klare muurvuller zou gebruiken. De Roodband is echt niet geschikt om glad af te werken. Werk de muur bij met muurverf (en in ons geval: ook het houtwerk ernaast, dat moet dus nog, oei!). Schroef de schakelaars vast in de doos, en plaats het voorplaatje terug. Voilá. En eindelijk kon ik de laatste kast op zijn plek zetten :)

7 opmerkingen:

 1. Nou dat heb je mooi gedaan en heel goed uitgelegd. Met de foto's er bij lijkt het een fluitje van een cent....
  Ik moet eerlijk bekennen dat ik electra altijd een beetje eng vind om mee te werken... Maar ja als het moet dan moet het.

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amaai, daar zou ik me nooit aan wagen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik voel met af en toe net een Ed-en-Willem-Bever-tegelijk, maar jij kunt er helemaal wat van. Knap hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Properkes! kom jij bij ons ff meeklusssen op zolder? :) hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow, ziet er netjes uit, jij werkt t tenminste goed af, bij mij steken de lasdoppen vaak nog jaren naar buiten na zo'n klusje! Mooi geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou dank allemaal :) Dank zij onze verbouwing doe ik dit soort dingen nu "gewoon". Maar het heeft wel veel te lang geduurd hoor!

   Verwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...