vrijdag 29 maart 2013
Zelf rokjes tekenen | actie!
Ik had een plan om 2 min of meer zwierige, dus schuingeknipte, rokjes te naaien voor twee dametjes, waarvan de ene iets groter is dan de andere. Omdat ik dit boek nog niet kocht, alleen nog maar rechte of smalle rokjes naaide, en ik naast deze twee kleine rokjes ook voor mijzelf nog wel eens een a-lijnrokje hoop te maken, besloot ik te wat tijd te investeren, en een universeel rokjespatroon te bedenken en te tekenen. Een patroon dus, dat geschikt is voor alle rokjes! Hoe ik dat maakte zag je hier al. Hier kreeg je nog wat uitleg over de achterliggende wiskunde.
Nu actie! We gaan een patroontje voor rokje 1 knippen met hulp van de mal.
1. Kies de zwierigheid van je rokje
Rokje 1 zou ik van een stug stofje maken, het linker op de foto. Beide dametjes hebben het liefst zwierige rokjes, maar dat leek me van het stugge stofje dat de mama uitkoos niet te doen. Ik besloot dus om een patroontje te maken van ongeveer 1/6 cirkel, net als het voorbeeld-patroondeel dat je hier kon zien.
De volgende maten waren gegeven voor rokje 1: heupmaat 59 cm (ze draagt rokjes het liefst op haar heupen), billen 63, roklengte: 26 cm.
Bepaal dan de taillemaat per patroondeel.
Als taillemaat gebruik ik de maat van de billen met 3 cm extra: 66 cm. Met een stukje boordstof en elastiek kom ik straks dan op de gewenste taille/heupmaat van 59 cm en weet ik toch zeker dat het rokje over de billen zal passen. Bij twee patroondelen (voor en achterpand) kom je dan uit op een taillemaat van 33 cm per patroondeel.
2. Bepaal je beginpunt op de mal
Nu gebruik je deze formule, om te bepalen wat je beginpunt op de mal zal zijn: taillemaat van het patroondeel gedeeld door (deel van de cirkel * 2 * 3,1416)
Vul de waardes in: beginpunt = 33 gedeeld door (1/6 * 6,2832). Als je dat uitrekent wordt het: beginpunt = 33 / 1,0472 = 31,5 cm
Dit is de enige berekening die je hoeft te maken! De rest is tekenen. Neem dus nu je mal en zoek het 31,5 cm punt op de verdeling die je aan de zijkant maakte.
3. Bepaal ook je eindpunt op de mal: beginpunt op de mal + roklengte.Eindpunt = 31,5 cm + 26 cm (zie de maten bovenaan) = 57,5 cm Zoek ook dit punt op op de verdeling aan de zijkant van je mal.
Op de foto hierboven zie je hoe je je nieuwe stukje patroonpapier op je mal legt. Hieronder zie je wat ingezoomd waar ik het begin- en eindpunt aftekende. De bogen en de schuine strepen op je mal schijnen door je patroonpapier heen en helpen je zo het patroontje te tekenen.
4. Tekenen:
Trek op je lege patroonpapier een lijn tussen het begin- en eindpunt.
Trek nu ook twee lijnen langs de cirkelbogen vanaf je beginpunt en vanaf je eindpunt. Gebruik hierbij de bogen op je mal als voorbeeld. Dat ziet er dan zo uit:
Stop als je op 1/6e bent, de zwierigheid van de rok je je had gekozen. 1/6e van een hele cirkel, is 2/3 van een kwartcirkel, dus daar stop je. Meet de kleine cirkelboog die je nu hebt getekend nog even na of deze precies klopt met de taillemaat, om te zien of je precies op het juiste moment bent gestopt. (Ik deed dat pas na het knippen, vandaar dat je op de foto een geknipt patroondeel ziet.)
Trek ook een rechte lijn tussen het einde van de twee cirkelbogen die je hebt getekend. Hiervoor volg je de vouwen die in de mal te zien zijn. Nu is je patroondeel klaar! Let bij het uitknippen goed op dat je aan de bovenrand geen naadwaarde bijknipt, hier wordt de taillemaat een stuk kleiner van! Bereken in plaats daarvan 1 maal de naadwaarde en 1 maal de zoombreedte mee in de lengte van de rok.
5. Recht van draad: als je straks je stof recht van draad wilt knippen, vouw je je patroondeel na het uitknippen precies dubbel met de twee rechte zijkanten op elkaar, en de vouw die dan ontstaat is je recht van draad-lijn.
Hmmm. Ik weet dat ik hier zelf nog veel plezier van ga hebben, dat is natuurlijk ook een belangrijke reden om het hier op te schrijven en te laten zien! Als je zelf de patronen voor meerdere rokjes met verschillende maten en verhoudingen wilt tekenen loont het echt de moeite om eenmalig zo'n mal te tekenen, daar ben ik zelf wel van overtuigd :D
Maar ik kan me wel voorstellen dat erg ingewikkeld lijkt. Toch valt de praktijk van het tekenen heel erg mee als je het eenmaal een keer hebt gedaan. Volgende post laat ik zien hoe ik het tweede rokje tekende.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Nou dat heb je mooi bedacht! Ingenieus en het zal zeker goed werken! Ben benieuwd naar alle rokjes die nu gaan komen.... dank je voor het delen van al je denk werk :)
BeantwoordenVerwijderenSucces met rokjes maken! Als ik erooit een nodig heb dan zal ik hier even kijken.
BeantwoordenVerwijderenWat goed zeg! (ik maak meestal een favouriet rokje na..of gebruik idd HET boek)
BeantwoordenVerwijderenWow hier hou ik wel van :-) Niet dat ik kan naaien ofzo, maar leuk om te lezen!!
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk en handig idee!
BeantwoordenVerwijderenIk heb hem op Sancho bekend gemaakt!
VerwijderenHai Wilma, dank je! Wil je hier een linkje plaatsen naar waar ik dat kan vinden? Ik ben daar niet thuis ;)
VerwijderenAmai wat een werkje en gereken. Maar daar ga je nu wel veel plezier aan hebben!
BeantwoordenVerwijderenIk ben benieuwd naar het eerste rokje.
Wat een super idee! !! Heb net een cirkel rokje gemaakt en mijn meiden vinden m zo leuk dat ik er meer moet maken. Met dit idee is dat zo gepiept!!
BeantwoordenVerwijderen