woensdag 6 februari 2013

Monsterzak | Tutorial

Monsterzak

Ik maakte eens een sweaterjurkje voor de kleine meid. Ik vond m al super leuk en lief, maar ik broedde nog op een ander plan. Monsterzakken. Monsters zijn cool!

Leuk plan, maar het had nogal wat voeten in de aarde. Ik heb wel 4 proefversies gemaakt voordat ik goed wist hoe het moest, ik deel het graag hier, ook zodat ik het zelf nog eens kan nalezen ;) De werkwijze is gebaseerd op het maken van een paspelzak met twee smalle paspels.

Benodigdheden:
Een stuk stof voor de zak, ruim 2x zo lang als de zak moet worden en minimaal 2 cm breder, aan de verkeerde kant verstevigd op de plek waar de zakopening zal komen.
Een restje vilt voor de tong.
Een kledingstuk, waarop je aan de verkeerde kant de zakopening hebt getekend waar je die wilt hebben (hier op de achtergrond van de linkerfoto). Het is slim ook deze plek eerst te verstevigen aan de verkeerde kant! Ik was dat vergeten, en gebruikte later een stuk doorzichtig plakband.
Een uitwasbare stift, geodriehoek en een kartelschaar.

Benodigdheden

Een restje vilt voor de tanden, precies 2x zo breed als de zakopening en minimaal 2 cm langer aan beide uiteinden. Knip de strook voor de tanden met de kartelschaar precies doormidden.

Bek vastzetten op zakstof
Teken de zakopening op de zakstof, aan de goede kant. Teken bovendien het midden van de opening (foto 1).

Speld tanden en tong op zakvoering

Leg de tanden heel secuur op hun plek, de achterkant van de tanden komt tegen de middellijn van de zak (foto 2). De tong komt onder de onderste rij tanden te liggen, in het midden. (foto 3). Speld vast op de eindlijn van de zakopening, en zorg dat de tanden niet van elkaar wijken.

Stik nu beide tandenrijen vast, met een hulpstikseltje, dat precies binnen de rechthoeken van de zakopening valt. Het ziet er dan zo uit (ik had een extra stikseltje nodig voor de tong):

Tanden en tong vastgestikt

Nu is je zak klaar om op het kledingstuk vastgezet te worden.

2. Zak vastspelden
Speld de zak op de goede kant van je kledingstuk, de goede kant van de zakstof en de tanden en tong liggen tegen de goede kant van je kledingstuk aan.

Speld zak op goede kant stof

Ik doe dit zelf door met een speld precies in de hoeken van de korte kant van de zakopening te prikken. Eerst door het kledingstuk vanaf de verkeerde kant (foto 1), dan kijk je aan de goede kant en prikt door de hoeken van de zak (foto's 2 en 3), kijk daarvoor onder de tanden waar de hoek precies is. En dan weer terug door je kledingstuk. Zo ziet het er dan uit (foto 4).

Zak vaststikken en openen
Keer je kledingstuk zodat de verkeerde kant buiten is. Hier heb je de zakopening immers afgetekend.

Zak vaststikken op kledingstuk en knippen

Stik precies tussen de spelden de beide lange zijden van de hele zakopening vast (foto 1). Dit levert twee evenwijdige stiksels (foto 2). Knip vervolgens heel voorzichtig volgens de groene lijnen de zakopening open (foto 3). Let hierbij heel goed op dat je precies tot aan de hoeken van de zakopening knipt en je de stiksels niet beschadigt.

Zijkantjes dichtstikken
Vouw de opgestikte zak door het zakgat naar de verkeerde kant (foto 1). Het ziet er dan aan de binnenkant zo uit (foto 2).

Driehoekjes vaststikken met tanden

De korte zijkantjes van de zakopening zijn nog niet dicht, en de uiteindes van de tandenrijen hangen nog los. Wurm de tandenrijen dan door de gaatjes, zodat ze tussen de driehoekjes liggen, die zijn ontstaan bij het openknippen van de zakopening (foto 3). Stik met een kort stiksel de driehoekjes van kledingstuk en de tandenrijen samen met het driehoekje van de zakstof vast op de zak (foto 4). Nu zitten de tanden vast en is de zakopening netjes aan alle vier de kanten dichtgestikt.

Zak afmaken
Strijk de zakopening vanaf de goede kant mooi rondom plat. Je kunt nu zien hoe de monstermond is geworden!  Op dit punt kun je de zak dicht op de rand doorstikken als je dat wilt, ik heb dat niet gedaan.

Zak afmaken

Aan de binnenkant ziet het er nu zo uit (foto 1). Maak de zak af door het stukje stof voor de zak dubbel te vouwen (foto 2) en de twee kanten rondom op elkaar te stikken of locken (foto 3).

Klaar!

Compilatie monsterzak

5 opmerkingen:

 1. Wat leuk zeg!! Hoe vindt ze het zelf?? XXC

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ver boven mijn petje, maar wel héél cool! Er gaan er vast veel blij zijn met je beschrijving! groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een werk zeg, maar leuk resultaat hoor! Die tong!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super!
  Weer een ideetje bij op mijn lijst die ik ooit eens wil maken :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...