woensdag 12 december 2012

Toilettasje voor "den man" | Tutorial

Eindelijk kan ik ook de laatste decemberkadootjes bloggen.

We hadden goed nagedacht over een handig klein (kampeer-)toilettasje. Natuurlijk moest het waterdicht zijn, denk aan lekkende flesjes in het vliegtuig of minder schone wastafels om je tasje op te zetten. Liefst een platte bodem om te kunnen staan, en een grote lus om je tasje aan een haak te kunnen hangen. En dan niet te groot of van te dikke stof, zodat het leeg geen bult in je tas is.

kl IMG_0329

Na al die ritstasjes durfde ik het wel aan, volgens dit principe. (Die tutorial is trouwens echt een aanrader, je snapt niet wat je doet, het is een boel gefriemel, en toch werkt het :D) Ik maakte er twee, met voor de man die wel wat meer kleur in zijn leven kon gebruiken (o ja?) de ruitjesvoering, en voor de ex-geoloog de landkaart van binnen.

Voering

Hieronder van mijn hand de uitleg hoe je een tasje met platte bodem kunt maken dat van voren gezien niet breed uitloopt naar boven toe - niet mooi vind ik. Ik maak gebruik van de tutorial van sewlikemymom.

Werkwijze:
1. Neem voor de voering- en buitenstof een reep stof die breder is dan het tasje dat je wilt naaien, zo'n 8 cm breder. Naai volgens de tutorial de buitenstof en de voeringstof vast aan de rits. Je hebt dan dit:

kl IMG_0303

2. Keer binnenstebuiten, en zorg daarbij dat de twee zakjes niet om elkaar heen zitten maar elk aan hun eigen kant van de rits met de goede kant binnen. Leg plat op elkaar. Markeer de uiteindes van de rits evt met twee speldjes (zie foto hieronder).

3. Knip de hoekjes uit de onderkant - net zoals in de tutorial - voor de platte bodem. Voor een bodem van 6 cm breed knip je een hoekje uit van 3 bij 3 cm, met nog wat extra ruimte aan de zijkant voor de zijnaad. (Kniplijnen hieronder aangegeven met de witte streepjeslijnen).

Afbeelding2

4. Knip dan ook een schuine kant aan de stof, lopend vanaf het uitgeknipte vierkantje in de zijnaad, naar de bovenzijde van de stof (kniplijn op de foto aangegeven met de witte streepjeslijn). Let hierbij op dat de bovenste punt van deze lijn recht boven de binnenste hoek van het vierkantje ligt (de oranje pijl op de foto).

Als je de tutorial nu gewoon verder volgt alsof je neus bloedt, krijg je een tasje dat een platte bodem heeft, en boven- en onderaan even breed is.

De twee tasjes die ik maakte waren niet gelijk, kijk maar hieronder.

Twee vormen>

De linker maakte ik volgens bovenstaande systeem. In het rechtertasje maakte ik ook een platte bovenkant. Dat doe je door ook bovenaan twee hoekjes uit te knippen volgens onderstaande foto:

kl IMG00114-20121130-2312

Met de lineaal zorg je dat de twee uitgeknipte hoekjes recht boven elkaar staan, zodat je tasje boven en onderaan even breed wordt. Er kan dan nog iets meer in, je tasje wordt bovenaan dikker - maar wel iets minder hoog.

Als je ook een tasje wilt maken met platte boven- en onderkant nog 2 tips:
1. zorg voor voldoende ruimte tussen de ritshoogte en de uitgeknipte hoekjes aan de bovenkant. Anders is het niet alleen heel lastig naaien, ook nog eens niet mooi.
2. Als je de hoekjes bovenaan even groot maakt als onderaan, krijgt je tasje de vorm van een "baksteen", een mooie rechthoek dus, met de rits in de breedte, van zijnaad tot zijnaad. Ook leuk, een soort staande pennenzak.

Blauwe katoen met zeillaagje en ritsen van de markt
Ruitjesvoering uit mijn kast, en kaartvoering uit Lille

PS ken je ook deze manier om een gestikt lint te keren met behulp van een veiligheidsspeld, net zoals je een koord door een tunnel trekt? Het lint moet hiervoor wel breed genoeg zijn.

Lint keren met behulp van een veiligheidsspeld

11 opmerkingen:

 1. Den Man is zeer verguld en gaat scheerkwasten, zeepjes en fijne parfums hierin meenemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Supergave tasjes zeg!! Mooi van vorm en kleur, tof! En wat een werk steeds, ook nog zo'n werkbeschrijving maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Ha, leuk. Stomme vraag misschien, maar hoe kan het dat dat niet is terug te vinden op pinterest (ik neem aan dat je het daar hebt gepind?) als ik op mijn naam zoek?

   Verwijderen
  2. Kende die site niet, wat een leuke dingen staan erop, van alles wat. Lieve foto's ook! Ik vind wel een aantal onderwerpen uit jouw site hoor, alleen deze tasjes nog niet. Misschien gaat er wat tijd overheen?

   Verwijderen
  3. Ja, leuk he, pas op, het is verslavend (hoor ik, ik blijf er maar vandaan ;) ) Ik hoor wel vaker dat iets is gepind, vandaar dat ik eens ging kijken, en idd staat er wel wat op. Maar dus niet alles dat ik er had verwacht.

   Verwijderen
 4. Voor "den man" :-)
  Hele duidelijke omschrijving, daar gaat de mannelijke soort de vruchten van kunnen plukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Welke stof heb je gebruikt om t waterdicht te maken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een dun katoenen stofje met een waterdicht laagje erop. Ik liep er tegenaan op de markt, voor bijna niets, maar ik zou niet weten hoe het heet. Het is heel soepel, dus absoluut geen zeil ofzo! En het is al behoorlijk gebruikt en nog mooi, dus het laagje slijt er ook niet snel af ofzo.

   Verwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...