vrijdag 1 juni 2012

Tweelingnaald | Tutorial


Ik las hier en daar over tweelingnaalden en tricot. Maar leerde nergens of elke naaimachine met zo'n ding overweg kan. Het leek me stug dat mijn oudje er iets zinnigs mee zou doen, ik kan daar tenslotte niets iets voor instellen ofzo, een speciale steek of stand. Maar ik moest het wel weten natuurlijk, en kocht dus zo'n naald voor een - achteraf geslaagd! - experimentje.


Hoe werkt het?
1. Steek de naald in de arm van de machine, gewoon op dezelfde plaats als de gewone naald. Zorg dat je een voetje met een brede opening gebruikt en je machine niet op een zigzag staat ingesteld, want dan zal je pret snel voorbij zijn!


2. Ik reeg de draad precies zo in als anders, alleen dan twee draden van boven, overal samen doorheen dus. Begrijp ik eindelijk waarom ik twee klosjes kwijt kan op de machine. Als je met gelijke kleur wilt stikken en je hebt geen twee klosjes in die kleur, gebruik dan gewoon een extra onderspoeltje bovenop je machine. (rechts) Maar twee verschillende kleuren draad staat juist ook erg leuk.

3. De eerste voorzichtige steken deed ik "met de hand", door aan de knop van de machine te draaien. En verrek, het leek te werken. Als dat bij jou ook werkt, stik dan voorzichtig een stukje met het pedaal, en jawel, als het goed is verschijnen er twee mooie stiksels.4. Als het bij jou ook een beetje strak trekt, stel de draadspanning dan wat lager in en probeer nog eens. Stik je naad, en na afloop, trek en wrik voorzichtig wat met de naad totdat je geen "bultje" meer hebt tussen de twee stiksels.
 

5. Als je dan voor het echie gaat, installeer een afstandhouder voor rechte naden, en strijk en pers de zoom eerst netjes om voor je gaat stikken. Stik de naad, wrik en trek voorzichtig nog een beetje, en knip dan de overtollige stof aan de achterkant af.

Als je durft, kun je natuurlijk de stof vooraf zo knippen dat je stofeinde precies onder de "zigzagnaad" aan de achterkant valt. Omdat je met de tweelingnaald altijd aan de goede kant stikt, kun je alleen tijdens het stikken slecht in de gaten houden of dat goed gaat.

Ik maakte als oefening een shirtje (volgt, hopelijk) en daarna met veel plezier een stoere fleece. Leuk! En super dat het oude beestje dit gewoon kan!

PS Heb je iets gehad aan dit bericht? Laat een reactie achter!

60 opmerkingen:

 1. Goh, geweldig zeg!!! Heb ook een ouwe naaimachine, de allergewoontste en goedkoopste die je je kunt voorstellen, zou het echt op elke machine passen denk je? Of heb je toch een speciale nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! En volgens mij gaat het op elke machine hoor.
   Overigens stik jij fleece met een tricot naald? Lijkt mij geen fijne combi... voor fleece gebruik ik altijd een universele naald. Maar goed dat ter zijde, ik ben benieuwd naar je fleece trui!

   Verwijderen
  2. Foutje he ;) Nee, dus ik, ik gebruik meestal netjes een naald zoals die bedoeld is.

   Verwijderen
 2. Kijk, dat is nog 's een tip waar ik iets mee kan; ik ga vrijdag meteen een kopen! (geen grap!)
  Groet,Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je. Nou daar gaat ie... (vorige keer brak mijn 2-lingnaald al in het proeflapje, klaar experiment). Nu poging 2!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. vandaag voor mijn vrouw ff wat gezocht over tweelingnaalden en vint dit.
  Super bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Handig! ik vroeg me al een tijdje af hoe dat werkt, zo'n tweelingnaald.
  Eens langs de winkel passeren en uitproberen dus :-)
  Mercikes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, dit is heel handig. Ik probeerde het al eens, maar het wilde niet lukken. Misschien nu wel. In de tussentijd voeg ik 'm toe aan de naslagwerken op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel handig!
  (Dit is dus in geen enkel naaiboek te vinden...)
  Ik ga het vanavond meteen uitproberen.
  Dank je wel!
  Groeten,
  Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. weet iemand toevallig wat ik fout doe als de dubbele stiknaad niet rekt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het niet, krijg je aan de achterkant wel een soort zigzag tussen de twee bovendraden?

   Verwijderen
 9. Wat handig! Ik heb ook een oude machine en wist niet dat het kon. Ga het binnenkort eens uitproberen. Bedankt voor de info!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bedankt voor de uitleg en ik ga het meteen doen
  fijne avond

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt ! Ik zit in exact dezelfde situatie als u; oude machine en nog nooit met de tweelingnaald gewerkt. Ik was echt blij dat ik per toeval op uw blog kwam; nogmaals dank u wel voor de uitleg !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Eindelijk een duidelijke stap-voor-stap uitleg! Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk, dacht ik, eindelijk een goede oplossing voor tricot-zomen. Maar het lukt niet. Zonder stof wel, maar zodra ik stof onder de naaimachine leg, pakt de spoel de rechter draad niet. Iemand enig idee waar dat aan ligt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Had ik ook met de linkernaald. Even handleiding op internet gezocht met tekeningen, en zag dat het plastiek van de naald niet volledig tegenaan moet zitten. Wat lager gestoken (1 mm of zo) en nu ging het beter. Alleen de onderdraad zit te strak, al had ik bijna geen spanning meer erop gezet. Voor mij dus nog wat perfectioneringswerk...

   Verwijderen
 14. Allereerst bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik had ooit wel eens met de tweelignaald gewerkt maar was hoe het ging kwijt.
  Het ging prima.
  Voor de 1 maart vraag: heb je 2 gelijksoortige draden gebruikt. Dus van hetzelfde materiaal. Doe je nl katoen met polyester dan lukt t niet. Ander soort trekkracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb het ook geprobeerd, maar 1 draad knapt vrijwel onmiddellijk. Blijkt alsof mijn machine geen twee draden tegelijk aankan. De draden raken ook helemaal verstrengeld. Wat zou ik foutdoen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tegen het verstrengelen kan het helpen om de klosjes zo te plaatsen dat ze tegen elkaar in afwikkelen. Dus de ene met de klok mee, de ander ertegen in.
   En helpt de draadspanning aanpassen niet?

   Verwijderen
  2. Ik heb nog een nieuwe truuk ontdekt om de draden beter te scheiden vlak boven de naald! Zie mijn blog post van vandaag.

   Verwijderen
 16. Hoe werkt het als je niet twee klosjes/spoeltjes kwijt kunt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zie de reactie hieronder, maar ook: wees creatief! Als het klosje maar kan afwikkelen zonder gehinderd te worden. Bijvoorbeeld een breinaald in een beker, en op de naald een stukje kurk schuiven, zo ver naar onder dat het klosje erboven past. Of: geleid de draad slim ergens heen en leg het klosje gewoon in een kommetje waar het niet uit kan schieten als het afwikkelt.

   Verwijderen
 17. bedankt, super fijn dat je deze uitleg postte, in mijn handleiding van Janome stond niets hierover. en het is helemaal gelukt! heb je tip gebruikt om met 2 kleuren te stikken, fijn! :-)
  dank je wel, super blij!
  Evi

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Esmée, ben je zeker dat je geen extra klosjeshouder er bovenop kwijt kan? bij mij is die bijgeleverd, maar je moet wel ff weten waar je hem moet plaatsen...meestal klein gaatje op de bovenkant van je machine. misschien handleiding eens raadplegen. welk type heb je? Succes! Evi

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Net als jij wist ik ook niet hoe ik met een tweelingnaald aan de gang moest. Dankzij jouw tip kan ik nu verder! Dankjewel !!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik ga het proberen.... en ben heel benieuwd of het gaat lukken. Goed uitgelegd! Complimenten!
  Groetjes, Nelie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb nog niet met zo'n naald gewerkt,ze ligt hier wel al te wachten en met jouw uitleg ga ik het toch eens uitproberen.Kan je dat ook bij gewoon stof gebruiken om 2 mooie evenwijdige stiksels te maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Telkens opnieuw grabbel ik naar uw uitleg om aan de slag te gaan -)) Ondertussen reeds 2 jersey T-shirts gemaakt. Ben u zo dankbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Bedankt voor de handige uitleg! Het is niet eenvoudig om hierover iets terug te vinden op internet. Kan je hiermee ook elastische steken doen of gaan de draden dan in de knoop?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou t niet doen, lijkt me onnodig ingewikkeld en kans op allerlei narigheid? Dit stiksel is ook al elastisch hè, met een gewone rechtdoorsteek.

   Verwijderen
 24. Hallo, ben ook al niet handig met de computer en weet niet of mijn vraag wel doorgekomen is, daarom nog maar een keer. Als ik met de tweelingnaald naai trek ik de draad aan de achterkant er zo weer uit.
  Waar zou dat aan kunnen liggen?
  Groetjes Ger

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je al wat gevarieerd met de draadspanning? Zowel voor de boven- als de onderaan kun je die instellen. Je wilt wel een stevige naad maar geen bolle rand in je stof tussen de twee stiksels.

   Bij mij blijft het wel zo dat je de onderdraad ermee wat moeite uit zou kunnen trekken.

   Verwijderen
  2. Hallo, ik kwam hier bij toeval terecht, omdat ik ook op zoek was naar zo'n naald, die bij mij was gebroken tijdens het maken van gordijnen (Er zat toevallig een speld in de weg (misschien nog niet zo veel ervaring?)). En omdat mijn vrouw, die een tijdje geleden helaas is overleden, dat vroeger altijd deed, moet ik het nu allemaal zelf maar doen en uitzoeken.

   Oh ja, die zigzag draad aan de achterkant kun je bij mij, zeker bij een kort stukje, er soms ook zo weer uittrekken. Dat heeft volgens mij ook te maken met de wijze van stikken en waarschijnlijk ook met de lengte van de steek.

   Nog een ander idee! Als die draadspanningsinstelling niet helpt, heb je er wel eens aan gedacht om in zo'n geval, vóór het netjes afknippen, met een gewone naald, met de hand, die draad aan de achterzijde nog even met een paar steekjes vast te zetten en het eindje in de zoom weg te werken. Indien nodig kun je dat natuurlijk ook doen met de beide bovenste draden.
   Of! even een klein stukje terug stikken helpt ook vaak! Probeer maar.
   (Ja, ik ben nu eenmaal technicus, dus ik moet bijna overal wel een oplossing voor kunnen bedenken!)
   Peter047 (Peter047nl)

   Verwijderen
  3. Nog een vervolg idee, bedacht ik zo juist ineens, je kunt aan het begin eerst ook een klein stukje terug stikken met die dubbele naald, dan zit de onderste draad ook aan het begin beter/goed vast.

   Vond toevallig zo net ook nog een internet adres in België, waar veel informatie over naalden en alles er omheen op staat:
   http://vanrooymechelen.be/naaitips.php

   (Dat kun je met je muis in Google kopiëren en opvragen, als je wilt.)
   Peter047

   Verwijderen
  4. Peter, ja, goed afhechten helpt hier zeker tegen!

   Verwijderen
 25. Het lukt me niet, linker naald naait niet mee. Wat doe ik verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er staat hierboven al een tip over, werkt dat?

   Het heeft (bij mijn machine) te maken met de timing van de grijper die in het spoelhuis de draad moet grijpen. Misschien kan die bij jou net anders worden afgesteld zodat hij beide draden kan oppikken.

   Een derde idee is nog om het met een smallere tweelingnaald te proberen of desnoods om de linker iets naar het midden te proberen te buigen. Pas op, kan breken.

   Verwijderen
 26. Ja gedaan en gelukt! Ik wou het al langer doen na een mislukte eerste poging... En nu helemaal blij met een goed vervolg van mijn project...

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hallo,

  Dank voor de uitleg, meteen geprobeerd. Toch nog een vraag: Heb een legging gemaakt voor mijn dochtertje van redelijk dunne tricot stof.zowel de zijnnaden als de zoompjes genaaid met tweeelingnald. Echter, op een of andere manier laat het stiksel, met name bij de pijpjes erg snel los. Ik heb gewone draad gebruikt. Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe heb je het afgehecht? Door de aard van de steek laat het stiksel snel los als er een draadje los zit. Dus heen en weer stikken èn evt een knoop in de draadjes leggen? Dan nog: door de rekbaarheid van de stof knapt er gauw en draadje.

   Voor de zijnaden zou ik persoonlijk trouwens liever een zigzagsteek gebruiken. Vind ik toch vaster zitten.

   Verwijderen
 28. Ik heb idd afgehecht door heen en weer te stikken, wat overigens met tweelingnaald en tricot beduidend minder makkelijk gaat dan bij enkele naald. Knoopje zal ik eens proberen, net als de tip voor de zijnaden. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je wel een tweelingnaald voor tricot? En de steeklengte maximaal? En de draadspanning niet te hoog? Succes!

   Verwijderen
 29. Heb idd een tweelingdraad voor tricot, steeklengte staat nog niet maximaal. Draadspanning kan ik evt. ook nog wat lager zetten, had ik al wel iets aangepast.
  Nogmaals dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Bedankt voor je uitleg. Ik ga het proberen op mijn nieuwe machine, waar de tweeling- naald ook al brak. Reden???? Ook in de zaak alles doorgenomen.....qua spanning, breedte ed.Spannend of het nu gaat lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik was vandaag bij Christiaen stoffen in Brugge en kreeg daar ook voor het eerst te horen dat het zou moeten werken op mijn machine. De enige voorwaarde is blijkbaar dat je normaal naalden met een platte kant aan de kop gebruikt. Dat geldt voor elke moderne machine en enkel oude machines uit de jaren '50 (en nog ouder) hebben naalden met een ronde kop. Heb het geprobeerd op m'n singer 7184 uit de jaren '70 en het werkt prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik ben recent begonnen met een tweelingnaald. Wat blijkt nu, in tricot lukt het niet, ik krijg maar 1 stiksel, maar als ik er een andere (ook rekbare) stof onder leg, lukt het wel. Weet iemand wat het probleem is?

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ik heb dit probleem ook, bij de ene stof lukt het wel en bij de andere niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dat probleem zelf nooit gehad. Is je naald nog scherp? Misschien een ietsje dieper steken? Ander garen proberen?

   Het grijpen van de draad onderin je machine is een precair proces, waarbij naald en draad precies op de juiste plek moeten zijn steeds...

   Je kunt ook nog eens een smallere tweelingnaald proberen. Je stiksel wordt dan alleen minder rekbaar doordat er minder lengte in de onderdraad zit. Daartegen kun je de onderste draadspanning nog wat losser maken, en je steeklengte ook wat korter zodat de onderdraad ieg maximaal heen en weer gaat. De gebruikte lengte van je onderdraad bepaalt namelijk de rekbaarheid van de steek!

   Verwijderen
 34. Ik ben wat aan het uitproberen geslagen met mijn tweelingnaald. Wanneer ik steeklengte 2,5 gebruik met een spanning 4, dan bolt de stof tussen de twee draden. Bij een grotere steeklengte en een lagere spanning ontstaat wel een mooi geheel, maar dan breekt mijn draad tijdens het dragen (aan- en uittrekken van het shirt) snel. Blijkbaar heeft de draad dan onvoldoende ruimte om te rekken. Hoe doe jij dat? Of zul je tijdens het dragen altijd een bol gedeelte tussen de draden houden?

  BeantwoordenVerwijderen
 35. In mijn theorie is een lagere draadspanning onder juist bevorderlijk voor t niet-breken omdat hoe meer onderdraad hoe meer ruimte zeg maar..


  Met lagere onderspanning heb je ook niet zo'n bol stukje. Of heel weinig.

  Hou me op de hoogte, ben wel benieuwd als je nog meer uitprobeert.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. De tweelingnaald valt altijd uit de houder als ik aan het naaien ben. Al verschillende soorten naalden (tricot, universele,...) gebruikt. Ik heb een Husqvarna. Weet iemand hoe ik dit kan oplossen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je bij je naaimachinewinkel nagevraagd of de naalden wel de juiste zijn?

   Is je machine al oud? Of anderszins afwijkend?

   Als er echt geen naalden zouden zijn voor jouw machine, kun je er misschien iets achter klemmen? Een stukje lucifer, opgevouwen papiertje, ...

   Verwijderen
  2. Bij mijn Pfaff 4.0 select gebeurt hetzelfde; valt uit houder. Merk teeelingnaald is van schmetz, tricot, 4.0/75

   Verwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...