woensdag 16 mei 2012

Patio | een bescheiden tuinontwerp

Na een bezoekje aan vrienden, begon mijn brein zomaar te borrelen. Hier wat idee├źn voor een frisgroene patio. Het is een lichte maar ondiepe ruimte, grenzend aan de keuken, nu nog vrij grauw en zonder directe zoninval op de bodem. Ik tekende dit met Google Sketchup.


De ingrepen zijn heel beperkt:
- twee muren en ook op de achterwand twee banden verven in een zonnige geelgroene tint. Dit zorgt voor wat vrolijkheid, maar ook voor dieptewerking.
- vaste plantenbakken op hoogte langs beide zijwanden. Een combinatie van effecten: dieptewerking, een voldoende 'basis' aan vaste bodem voor planten, en tuinieren op hoogte. Hierdoor is het groen meer in het zicht, het werkt makkelijk, en zo is misschien ook zelfs de zon (bijna?) bereikbaar voor de planten. Met kleine kindjes is het ook fijn als ze kunnen dollen zonder op je plantjes te landen.

Mijn advies voor de beplanting is een goede basis van planten die zonder veel zon kunnen, en die ook buiten de bloei om mooi zijn omdat het blad op zich al de moeite is. Ik denk aan:

Kaukasisch vergeetmijnietje (Brunnera macrophylla). Vrij stug en harig blad, doet mij altijd denken aan waterlelies. Ik droom over een natuurlijke vijver met deze plant er naast...


Vrouwenmantel (Alchemilla mollis), met z'n lichtgroene bloei, zachtbehaard openvouwend blad en vooral prachtig na regen.


Purperklokje (Heuchera), komt in veel soorten, maten en kleuren. Ik hou erg van een bescheiden roodbruinige, maar als je zoekt kom je spectaculaire kleuren tegen. Ze zijn er ook in (geaderd) groen met helrode bloemen.


Als klimplant is de Kamperfoelie (Lonicera) geschikt, geurt heerlijk in de avond, en heeft niet zo'n moeite met schaduw. Hij moet op een kale muur wel geleid worden, en kan erg groot worden. Waar hij de zon vindt, krijgt hij des te meer bloemen:


Een spectaculair extraatje voor deze patio zouden twee hanging gardens zijn, langs beide wanden, en op hoogte van de slaapkamer die boven de keuken ligt. Dan zie je ook vanaf die verdieping groen. Dat vergt wel meer gedoe, voor bewatering bijvoorbeeld. Maar wellicht is een donkerder groen vlak, of een schildering van planten op die hoogte ook al mooi?


De lieve eigenaren van deze patio hebben nu even hele andere dingen aan hun hoofd, maar wegdromen kan altijd natuurlijk.

4 opmerkingen:

 1. Wow... mooi plan :) snap alleen niet welke zijmuren je bedoelt? ga je die bouwen? hangende tuinen op hoogte van slaapkamer zijn ook een leuk idee! misschien te bewateren met zo'n druppelaar vanaf balkon daarboven?
  Mocht je toch (een deel van) dit plan gaan uitvoeren: Vrouwenmantel niet kopen hoor, heb heeeeeeeeel veeeel kleine plantjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hihi, het is niet voor hier thuis ;) Maar als de eigenaren van deze patio dit lezen, bij deze!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De.coolste blogpost van allemaal, dat moet echt een paradijsje worden daar!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat. Ik lees ze met plezier!

Let op: door de vele spamreacties die ik kreeg heb ik mijn oudere blogjes beschermd. Reacties daarop worden niet direct geplaatst maar pas als ik ze goedkeur. Als je reactie nooit wordt geplaatst, schroom niet en mail me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...